Читај ми!

Караџић: Стрељање плаћено златом

Француска обавештајна служба дала злато да би припадници војске босанских Срба стрељали Муслимане из Сребренице у околини Зворника у јулу 1995. године, рекао хашки оптуженик Радован Караџић.

Оптужени Радован Караџић сугерисао је пред Хашким трибуналом да је француска обавештајна служба дала злато да би припадници војске босанских Срба стрељали Муслимане из Сребренице у околини Зворника у јулу 1995. године.

Унакрсно испитујући сведока оптужбе Дражена Ердемовића који је потврдио да је 16. јула 1995. године учествовао у стрељању више од 1.000 муслиманских заробљеника, Караџић је рекao да је његова теза да је "злато дошло из иностранства да се учине ствари које су учињене... ликвидације и егзекуције у јулу 1995."

"Злато потиче од једне тајне службе која је имала везе са вашом групом", рекао је Караџић, алудирајући на 10. диверзантски одред Главног штаба ВРС чији је Ердемовић био припадник.

Пошто му је сведок одговорио да за то није чуо, Караџић га је питао: "Нисте чули да је 10. диверзантски одред имао везе с француском обавештајном службом чије је припаднике после рата у БиХ водио у Заир да ратују?".

Ердемовић је узвратио да је у новинама, док је био у притвору Хашког трибунала, читао да је неке од његових бивших сабораца у Заир одвео "француски потпуковник".

На питање заступника оптужбе да ли Караџић тврди "да су се погубљења догодила и да је француска обавештајна служба дала злато да се то догоди", Караџић се оградио да "не тврди ништа" и да "само тестира сведока".

Ердемовић је, међутим, потврдио да је чуо да је командант 10. диверзантског одреда Милорад Пелемиш "добио килограме злата из Сребренице зато што је нас послао да стрељамо цивиле".

У главном исказу, Ердемовић је јуче посведочио да је 16. јула 1995, на фарми Брањево код села Пилица у околини Зворника, заједно са још седморицом припадника 10. диверзантског одреда стрељао "између 1.000 и 1.200" муслиманских цивила који су доведени у "15-20 аутобуса".

Караџић је данас оспоравао да је то било могуће учинити "од 10 до 15-16 сати" тога дана, као и да на том простору није било могуће сахранити толики број жртава. Ердемовић је, међутим, остао при свом исказу.

Ердемовића су 1996. године власти Србије изручиле Трибуналу пошто је он новинарима испричао шта је учинио.

Касније је пред судом у Хагу признао кривицу, а Трибунал га је осудио на пет година затвора. Са одслужења казне пуштен је 2000. године.

Ердемовић је протеклих година сведочио на више суђења оптуженима за геноцид и друге злочине у Сребреници.

Тадашњи председник РС и врховни командант Војсе РС оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкарца из Сребенице након што је ВРС 11. јула 1995. године заузела тај град.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи