Читај ми!

Младић оптужује суд

Ратко Младић сумња да ће имати правично суђење, а Хашки трубунал назвао "пристрасним" и "НАТО судом". Ви сте НАТО суд и судите у име НАТО мени и мом народу, на то немате право, рекао Младић.

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић, оптужен за геноцид у БиХ, рекао је да сумња да ће имати правично суђење, а Хашки трубунал је назвао "пристрасним" и "НАТО судом".

"Ви се заклињете да ћете ми судити фер и поштено. У то ја сумњам... Ви сте НАТО суд и судите у име НАТО мени и мом народу. На то немате право, јер је НАТО тукао мој народ и туче сиротињу по Азији и Африци...Ви сте пристрасни", рекао је Младић у, на моменте тешко разумљивом, обраћању суду током расправе о стању у поступку.

Председавајући судија Алфонс Ори, Младића је, као и раније, исправио, рекавши да се не суди његовом народу него њему. 

Бивши командант Војске Републике Српске је у 11 тачака оптужен за  геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, злочине против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-95.

Пре него што га је судија Ори прекинуо, Младић је рекао : "Овде није место мени и мојим саборцима, него онима који су уништили Југославију и који уништавају Републику Српску".

Судија Ори потврдио је да ће суђење Младићу почети 14. маја, уводним речима оптужбе и одбране, која може одлучити и да уводну реч одложи.

Првог сведока тужилаштва, судије ће саслушати 29. маја. Тужилаштво је најавило да ће пред претресно веће извести 148 сведока, док ће изјаве још 212 сведока увести у доказе у писаном облику.

Иначе, Младић се у судници појавио кратко ошишане косе и први пут од хапшења није носио одело, већ црни доњи део тренерке и сиву поло-мајицу дугачких рукава. У судницу је донео актн ташну, а током заседања је водио белешке десном руком, коју је у претходним појављивањима ретко покретао.

Младић тражи униформу

Пошто је саслушао дуго процедурално разматрање техничких детаља припрема за предстојећи процес, Младић је, када му је судија дао реч, стојећи прво протестовао што управа притвора није дозволила његовој супрузи да му донесе "ратну униформу".

 

"Ја се поносим Војском Републике Српске и њеном униформом", рекао је Младић, показујући своју фотографију у тој униформи.

Рекао је да је на суд дошао "у овој одећи у којој сам био током рата, после рата и у избеглиштву".

"Понео сам и капу у којој су ме они сатрапи ухватили. Потребна ми је капа, али ја се на њих не љутим", рекао је Младић, а затим је суду показао фотографије ћерке и сина снимљене, како је рекао, "1987. на Поповој Шапки", док их је учио да скијају.

Младићева ћерка Ана починила је самоубиство 1994. године.

Оптужени је показивао и слике свог преминулог брата и мајке, за коју је рекао да ју је "НАТО и мртву прегледао у њеној кући". "Ја из одређених разлога нисам могао да дођем на сахрану", рекао је Младић.

Тврдећи да "не прави циркус", Младић је рекао и: "Ја сам стар човек, пред крајем, колико видим, што се тиче здравља... Ја не браним Ратка Младића, с њим радите шта хоћете, али оставите на миру мој народ".

Потом је тврдио и да му Трибунал не дозвољава да у тим за одбрану постави руског правника Александра Мезјајева и историчарку Јелену Гускову "зато што су Руси".

Протест против ратова у свету

"Не дате ми ни капу руску да ставим, а зашто? Хоћу да протестујем да се прекину ратови у свету... Ако НАТО удари на Иран, џабе нам конференције", рекао је Младић.

Пошто га је судија Ори упутио да преко браниоца Лукића поднесе захтев да му се дозволи да носи капу у судници, ако за то постоје медицински разлози, Младић је поново рекао да Трибунал "суди мени и мом народу, а не онима који су разорили и разарају друге земље".

"Имам капу адидас, голубију, руску, а имам и рукавице као они Американци у штафети што су победили на Олимпијади, мислим 1972, и подигли руке овако", рекао је Младић, дижући стиснуту песницу.

Судија Ори затим је окончао расправу.

Младић је у јуну и јулу прошле године два пута одбио да се изјасни о кривици о тачкама оптужнице, после чега је судија Ори, по правилима Трибунала, у спис увео да се он не осећа кривим.

У првом појављивању пред судијом, 3. јуна, Младић је оптужбе назвао "монструозним" и "гнусним".

Прву оптужницу против Младића због геноцида над 7.000 Муслимана у Сребреници, Трибунал је подигао 25. јула 1995, али он је остао бегунац до 26. маја 2011. када су га власти Србије ухапсиле у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја 2011. године.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи