Читај ми!

Пријаве против функционера

Државна ревизорска институција поднела 182 прекршајне пријаве против министара, градоначелника, председника општина, директора јавних предузећа. Међу њима су и министри Оливер Дулић и Небојша Ћирић, председник војвођанске Владе Бојан Пајтић, градоначелник Београда Драган Ђилас.

Због ненаменског трошења средстава из буџета у 2010. години и привредних преступа, Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела је 182 прекршајне пријаве против министара, њихових заменика, градоначелника, председника општина, директора јавних предузећа.

Прекршајне пријаве су поднете против бившег министра здравља Томице Милосављевића, министра животне средине Оливера Дулића и тадашњег државног секретара (данашњег министра) у Министарству економије Небојше Ћирића, као и против председника Владе АП Војводине Бојана Пајтића.

На списку оних против којих су поднете прекршајне пријаве су и градоначелник Београда Драган Ђилас, Ниша - Милош Симоновић, Јагодине - Драган Марковић Палма, Зајечара - Бошко Ничић, Новог Сада - Игор Павличић и Крагујевца - Верољуб Стевановић.

Пријаве су поднете након завршене ревизије трошења буџетских средстава за 2010. годину.

Пријаве су поднете, између осталих, и против два државна секретара у Министарству животне средине Немање Комазеца и Бојана Ђурића, као и против државног секретара у Министарству економије Горана Петровића.

Такође, прекршајне пријаве су поднете и против директора Националне службе за запошљавање Дејана Јовановића и директора Агенције за животну средину Момчила Живковића.

На списку је још неколико људи из Министарства економије међу којима су и помоћник министра Дејан Радуловић, државни секретар Драгијана Радоњић-Петровић, директорка Фонда за развој Слађана Бацковић, помоћник министра Мишела Николић.

Бивша директорка Фонда за развој Оливера Божић добила је пријаву за привредни преступ, док је против њене наследнице и садашње директорке Слађане Бацковић поднета и прекршајна пријава и пријава за привредни преступ.

Прекршајна пријава суду и пријава за привредни преступ поднета је и против директора "Путева Србије" Зорана Дробњака као и директора "Железница Србије" Милована Марковића, а међу одговорнима су још и бивши директор Националне службе за запошљавање Владимир Илић.

Пријава за привредни преступ поднета је и против садашњег директора "Јат ервејза" Владимира Огњеновића док је пређашњи директор Срђан Радовановић добио две пријаве - и прекршајну и за привредни преступ.

Највише пријава, чак 12, биће поднето против бившег министра здравља Томице Милосављевића и државног секретара Министарства животне средине Немање Комазеца.

Реакције функционера

Највише пријава, чак 12, биће поднето против бившег министра здравља Томице Милосављевића и државног секретара Министарства животне средине Немање Комазеца.

Милосављевић је тим поводом рекао да у том министарству, у време док је обављао ту функцију, није било ненаменског трошења новца, већ само књиговодствених неправилности.

"Када будем видео прекршајну пријаву у складу са тим ћу поступити. Поштујем чињеницу да у Србији постоји независна ревизија", рекао је Милосављевић.

Милосављевић је додао да су све спроведене ревизије у том министарству увек имале позитивну оцену.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић "шокиран" је одлуком Државне ревизорске институције да против њега поднесе пријаву.

"Завршни извештај ДРИ, који смо добили пре 15 дана, није указивао на постојање било каквих основа за подношење пријаве против мене, већ је оцењено да је све урађено у складу са законом", рекао је Ничић.

Објашњавајући разлоге за подношење пријаве, Ничић је навео да је реч о фактури коју је новинска кућа "Глас" из Смедерева послала Градској управи у Зајечару, а након објављивања чланка о Зајечару, који је објавила у маркетиншком делу својих новина.

"Замерка је да је то урађено без расписивања позива за јавну набавку. Ја са овом информативном кућом нисам потписао никакав уговор и мој потпис не стоји нигде, тако да ћу ја сигурно бити ослобођен оптужби. ", рекао је Ничић.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је, поводом вести да је ДРИ против њега и још четири службеника Градске управе поднела захтеве за покретања прекршајних пријава, рекао да овај поступак доживљава као драгоцену корекцију у раду и начину трошења буџетских средстава.

Симовић је рекао да је ДРИ имала неколико мањих примедби на реализацију буџета у 2010. години и да је део грешака одмах отклоњен, а део је у фази исправљања.

"ДРИ није противник локалним самоуправама, већ представља помоћ у усклађивању реализације наших буџета са прописима", рекао је Симовић.

Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма није желео да коментарише пријаву коју је ДРИ поднела против њега и више других садашњих и бивших функционера. У Министарству економије и регионалног развоја, такође, нису желели да коментаришу, пре него што пријаве стигну на адресу министарства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи