Читај ми!

Послат захтев за изручење

Србија Шпанији послала прелиминарни захтев за екстрадицију Луке Бојовића, Владимира Милисављевића и Синише Петрића. На шпански језик преводи се обимна документација о припадницима бившег земунског клана.

Министарство правде Србије упутило је Шпанији прелиминарни захтев за екстрадицију Луке Бојовића и двојице припадника земунског клана који су 9. фебруара ухапшени у Валенсији по потерници српског Интерпола, изјавио је Танјугу државни секретар Слободан Хомен.

Наводећи да се управо на шпански језик преводи изузетно обимна документација која се шаље уз захтев за изручење и броји више 1.700 страна, Хомен је рекао да документација мора да буде потпуна.

Према Конвенцији Савета Европе о екстрадицији, пошто се окривљени изручи држави која је од друге тражила његово изручење, он се више не може гонити за кривична дела која нису била наведена у захтеву за изручење, објаснио је Хомен.

То, како је истакао, значи да захтев за изручење мора да обухвати сва дела за која се гони, као и она за која се сумњичи, како би пред нашим правосудним огранима могли да одговарају за сва кривична дела која су учинили, међу којима је велики број убистава.

У обимној документацији налазе се оптужнице и пресуде српских судова, решења о упућивању на издржавање казни и други докази на основу којих ће се утврђивати основаност захтева за изручење тражених особа.

Шпански суд је, пре два дана, Луки Бојовићу, Владимиру Милисављевићу и Синиши Петрићу одредио притвор. Према Конвенцнији о екстрадицији Савета Европе, притвор може да траје до годину дана, а одлучивање о испуњености услова за екстрадицију је двостепено.

Првостепену одлуку донеће шпански суд пошто размотри документацију и захтев за изручење, на коју окривљени имају право жалбе, а коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Шпаније.

"Реално, до изручења најраније може доћи тек за неколико месеци, али с обзиром на важност овог предмета, очекујем да шпански правосудни органи ефикасно поступају", нагласио је Хомен.

Бојовићу, који је већ годину и по дана био у бекству, у одсуству се суди због три убиства и два покушаја убиства, док је Милисављевић правоснажно осуђен на 40 година затвора због кривичних дела које је извршио као припадник земунског клана и на 30 година затвора због учешћа у убиству премијера Србије Зорана Ђинђића.

Петрић је правоснажно осуђен због убиства на максималну казну од 15 година затвора.

Шпански суд одредио је притвор Бојовићу, Милисављевићу и Петрићу због поседовања оружја, фалсификовања докумената, припадности организованој криминалној групи и опирања хапшењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи