Читај ми!

Притвор за "Земунце"

Шпански суд одредио притвор Луки Бојовићу и тројици припадника бившег "Земунског клана". У Бојовићевом стану пронађени оружје, муниција и пола милиона евра. Српско и шпанско тужилаштво ће се договорити где ће Бојовић бити процесуиран, каже Слободан Хомен.

Судија Националног суда Шпаније за тероризам и међународни криминал Фернандо Андреу одредио је притвор четворици припадника некадашњег "Земунског клана" који су ухапшени у Валенсији, преносе шпански медији.

Притвор Луки Бојовићу, Владимиру Милисављевићу, Синиши Петрићу и Владимиру Мијановићу одређен је због поседовања и чувања оружја за рат, фалсификовања докумената, припадности организованој кримналној групи и пружања отпора приликом хапшења.

Према писању шпанских медија, Бојовић, Милисављевић и Петрић одбили су да дају изјаву пред судијом, док је четврти ухапшени, Мијановић, одговорио само на неколико питања.

Према судским изворима, Фернандо Андреу планира да упути случај судству провинције Валенсија, где су српски грађани и ухапшени, пошто њихова дела не спадају у надлежност Националног суда.

Ухапшени ће остати у шпанском притвору док Србија не достави документацију потребну за изручење, за шта српски органи имају рок од четрдесет дана. О изручењу у крајњој инстанци одлучује Савет министара Шпаније.

У стану у којем је Лука Бојовић боравио девет месеци пронађени су оружје и муниција. Како су пренели шпански медији, полиција је пронашла три аутоматске пушке, девет полуатоматских пиштоља, још један мали пиштољ, сачмару, пригушиваче, пуњаче, велику количину муниције и друге докази.

Полиција је у стану на деветом спрату у улици Нино Браво пронашла и више од пола милиона евра, пише шпански Ел Мундо.

Државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен каже да ће се тужилаштва Шпаније и Србије у директном контакту договорити на који начин, где и за која кривична дела ће бити процесуирани Лука Бојовић и остали ухапшени у Валенсији.

Коментаришући то што је Шпанија покренула поступак због поседовања оружја против припадника бившег "Земунског клана", Хомен је рекао да шпански суд може да их процесуира и евентуално осуди на затворску или условну казну, јер је кривично дело извршено на територији те земље.

"Тужилаштво за организовани криминал контактираће шпанске колеге ради договора око њиховог процесуирања с обзиром на то да су у Србији оптужени за најтежа кривична дела", рекао је Хомен Танјугу.

Ускоро захтев за изручење

Према речима Хомена, Министарство правде ће наредних дана Шпанији упутити захтев за њихову екстрадицију, чим се преведе неопходна документација за одлучивање о изручењу.

Хомен очекује да ће они бити изручени Србији и уколико се испостави да их траже и друге западноевропске државе, јер се код нас терете за најтежа кривична дела и српски су држављани.

Према још непотрврђеним информацијама, Бојовића и његове сараднике тражи Холандија, а могуће и друге земље западне Европе, преноси Танјуг.

Лука Бојовић, Владимир Милисављевић, Синиша Петрић и Владимир Мијановић ухапшени су у четвртак у Валенсији. Код себе су имали литванске пасоше, а акција хапшења спроведена је на основу информација српског Интерпола.

Шпански медији преносе да су сви они чланови паравојне групе "Арканови тигрови", познате по окрутности током ратова на Балкану, која је прерасла у мафијашки земунски клан.

Бојовић је шеф те групе и један од најтраженијих бегунаца више земаља и Интерпола. Повезује се са више од 20 убистава у Србији, Холандији и Шпанији, пишу шпански медији.

Како су ухапшени "Земунци" 

Лука Бојовић и његова породица живели су у градовима Аликанте и Лас Палмас.

Милисављевић, његов помоћник, путовао је из Лас Палмаса у Мадрид и на крају је стигао у Валенсију где се састао са шефом српске мафије у ресторану у центру Валенсије.

Полиција у цивилу неколико сати је седела у самом ресторану и споља, чекајући да се ресторан испразни, како други гости не би били изложени ризику, пише локални лист Лас Провинсијас.

Полиција им је затражила документа, а Владимир Милисављевић се у првом тренутку опирао. То је међутим, како је описао конобар ресторана Нуно Фонсека, био једини тренутак када се осетила напетост, али се цела акција полиције одиграла веома брзо.

Брзо су пришли и окружили сто где су седели припадници бишег земунског клана, а они нису стигли ни да изваде пиштоље, пише локални лист.

Осим шпанске полиције, у акцији хапшења учествовало је неколико земаља, као и Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи