Читај ми!

Траже се жртве Медикуса

За идентификацију жртава трговине органима у афери "Медикус" тужиоци Еулекса затражили помоћ Русије, Украјине, Израела и Турске а раније успостављена сарадња са САД, Канадом, Немачком и Великом Британијом.

Тужиоци Еулекса на Косову, укључени у судски процес против седам особа оптужених за трговину људским органима, саопштили су да су од Русије, Украјине, Израела и Турске тражили помоћ у идентификовању жртава тих злочина.

Специјални тужилац Еулекса за организовани криминал Џонатан Рател изјавио је агенцији Франс прес да је неколико захтева за правну помоћ у идентификовању и лоцирању жртава којима су узети органи упућен многим земљама, укључујући Русију, Израел, Украјину и Турску.

Рател је додао да, такође, сарађују са САД, Канадом, Немачком и Великом Британијом како би нашли друге жртве.

"Енергично радимо са свим тим земљама, како би лоцирали и идентификовали жртве и како би оне могле да сведоче", рекао је Рател.

Седам особа је оптужено за трговину органима и организован криминал у случају "Медикус", назван по клиници у Приштини где су наводно изведени ти злочини.

Међу оптуженима у овом судском процесу, који се води пред судијама Еулекса, налазе се бивши косовски секретар здравља Иљир Речај и истакнути приштински уролог Лутфи Дервиши, навео је АФП.

Турски доктор Јусуф Сонмез је оптужен да је илегалним операцијама уклањањао органе, а Израелац Моше Харел је оптужен да је налазио жртве и доводио их на Косово.

Француска агенција додаје да су жртве, према оптужници, довођене из сиромашних источних европских и централноазијских земаља, где им је обећавано око 15.000 евра за органе, док је примаоцима органа наплаћивано до 100.000 евра.

Око 20 жртава, које су до сада идентификоване, нису добиле обећану суму новца, додаје се у оптужници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи