Читај ми!

Покушај бекства из затвора

Сретко Калинић и Жељко Миловановић покушали да побегну из Окружног затвора у Београду, али су брзом интервенцијом Жандармерије одмах враћени у ћелије. На снимку из затвора се види како њих двојица облаче јакне, отварају врата ћелија, провлаче се испод расечених решетки и крећу према крају ходника. Ухапшено пет радника обезбеђења.

Нови детаљи - Приликом покушаја бекства, Калинић и Миловановић су угурали крпу у уста стражару којег су претходно савладали. У дворишту су наишли на припаднике Жандармерије и представили им се као колеге и да иду кући са смене, али су их ови препознали, рекли су за РТС извори у врху МУП-а.

Члан земунског клана Сретко Калинић, осуђен за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића и Жељко Миловановић, осуђен за убиство хрватског новинара Иве Пуканића, покушали су јутрос бекство из Окружног затвора у Београду.

Калинић и Миловановић су у раним јутарњим часовима покушали бекство тако што су изашли из својих ћелија одваливши врата, савладали припадника службе обезбеђења и искочили кроз прозор у двориште затвора.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Обрадовић рекао је да су Калинић и Миловановић успели тестерицама да исеку део решетке при дну врата ћелија и да се провуку испод. Обрадовић је нагласио да ће даља истрага утврдити како су дошли до тих тестерица.

На снимку који је представљен новинарима на конференцији директора Управе и команданта Жандармерија Братислава Дикића види се како Калинић и Миловановић облаче своје јакне, отварају врата ћелија, провлаче се испод расечених решетки и крећу се према крају ходнику.

Обрадовић је рекао да су двојица затвореника успела да савладају једног припадника службе обезбеђења и да га вежу лисицама, потом су му скунули еполете које су залепили на своје џемпере.

Бегунци су затим искочили кроз прозор у двориште затвора, што је примећено из контролног центра Управе за извршење кривичних санкција, после чега су ефикасно интервенисали припадници Жандармерије и вратили их у ћелије.

Начелник жандармерије Братислав Дикић је рекао је да су Калинић и Миловановић покушали да пруже отпор, али да су их припадници жандармерије савладали.

Милан Обрадовић каже да Калинић и Миловановић нису имали никакву могућност да побегну из затвора. "Ово је био само неподобан покушај бекства, јер не постоји могућност да изађу из објекта", рекао је Обрадовић.

Ухапшени чувари

Због сумње да су одговорни за покушај бекства Калинића и Миловановића, вечерас је ухапшено пет припадника службе обезбеђења и они су на саслушању. 

Ухапшени су Нинослав Страхињић, Драгиша Грковић, Срђан Данић, Ненад Митровић и Томислав Лаловић.

Они су јутрос суспендовани с посла, и уколико се утврди да постоји њихова одговорност прети им казна од пет месеци до три године затвора.  

Калинић и Миловановић, иначе нису били у истој ћелији, већ су обојица били у самици.

Адвокат Жељка Миловановића Душан Машић каже да није званично обавештен о покушају бекства његовог клијента.

"Ништа није указивало на то да ће покушати било какво бекство, договарали смо се о његовој одбрани, јуче смо имали суђење после подне. Седео сам поред њега на оптуженичкој клупи и разговарао са њим. Нисам ни претпостављао да нешто овако може да се деси нити знам шта се десило," каже Машић.

Иначе, Сретко Калинић је правоснажно осуђен на 30 година затвора због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 12. марта 2003. године у Београду.

Миловановић је пред хрватским правосуђем осуђен на 40 година затвора због убиства власника хрватског Национала Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Франића.

За исто дело му се суди и у Специјалном суду у Београду. То суђење требало је јуче да почне испочетка, а одложено је за 5. март на захтев одбране. Миловановић је најавио да ће се изјаснити о кривици пошто се до сада бранио ћутањем.

Поновљено суђење Сретку Калинићу и Милошу Симовићу, због убистава, отмица и других кривичних дела која су извршили као припадници земунског клана, заказано је за 27. фебруар пред Специјалним судом у Београду.

Симовић и Калинић у одсуству су правоснажно осуђени на по 40 година затвора. После седам и по година бекства ухапшени су у јуну 2010. године, а суд им је на њихов захтев дозволио обнову поступка.

Како је током првобитног процеса утврђено, Симовић и Калинић су заједно учествовали у девет убистава, дизању у ваздух фирме "Дифенс роуд", као и отмицама Сувада Мусића и Милије Бабовића.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи