Читај ми!

Шешељ одбио преглед руског кардиолога

Војислав Шешељ одбио да га прегледа кардиолог из Русије, кога је на захтев судија, одредио судски секретаријат, саопштио Трибунал. Нећу се сагласити да ма прегледа ниједан доктор кога је одредило претресно веће, написао је Шешељ у поднеску.

Хашки оптуженик Војислав Шешељ одбио је да га у притвору Трибунала, на захтев судија прегледа кардиолог из Русије, кога је одредио секретаријат суда.

Претресно веће Жана-Клода Антонетија недавно је наложило да Шешеља прегледа руски доктор Сергеј Авдејев, који је то већ једном учинио, на Шешељев позив.

Пошто је Авдејев одговорио да у одређеном року не може прегледати Шешеља, Трибунал је пронашао кардиолога из Русије, који је пристао да то уради.

Данашњим поднеском, секретаријат Трибунала је обавестио судије да је Шешељ одбио да га тај руски специјалиста прегледа и да му није дозволио увид у медицинску документацију.

У поднеску пише да је Шешељ, на питање да ли одбија да га прегледа било који лекар из Русије, одговорио да "се неће сагласити да га прегледа ниједан доктор кога је одредило претресно веће".

За уторак, 7. фебруар, заказана је расправа о стању у поступку против Шешеља, на којој ће бити разматрано и његово здравствено стање. Претресно веће је, заказујући расправу, назначило да је "забринуто" због болести Шешеља.

Хронологија болести

Шешељу је 6. јануара позлило у притвору Трибунала у Схевенингену, а после указане хитне помоћи био је пребачен у болницу у Лајдену, где му је 12. јануара, како је медијима у Србији пренела његова супруга Јадранка, уграђен апарат за регулисање срчаног ритма - пејсмејкер.

Након што је враћен у судски притвор, Шешељ је у два наврата на кратко био у болници ради контроле, односно "из предострожности", по речима представнице суда Нерме Јелачић.

Шешеља су прошле недеље у судском притвору прегледали специјалисти из Србије по његовом избору, предвођени Милованом Бојићем. Они су, по повратку у Београд, изјавили да је Шешељево здравље озбиљно угрожено.

Трибунал је неколико пута саопштио да је Шешељево стање, после болничког лечења, "стабилно".

СРС је у неколико наврата оптужила Трибунал да Шешеља не лечи на примерен начин, називајући то "покушајем убиства". Суд је као "апсолутно неосноване" одбацио те оптужбе, подвлачећи да се Шешељу пружа најбоља расположива медицинска нега.

Прошле године, Шешељ је због тахикардије "поремећаја срчаног ритма" био подвргнут аблазији, медицинском захвату којим се правилан срчани ритам успоставља сондом убаченом у срце кроз препонску артерију.

Шешељ је прошле године одбио да га прегледа кардиолог кога је одредио Трибунал, само зато што долази из Велике Британије.

Суђење Шешељу траје од новембра 2007. године, а завршне речи требало би да почну 5. марта. Лидер радикала је у међувремену осуђен на 15 и 18 месеци затвора због непоштовања суда, односно објављивања идентитета заштићених сведока, а прва пресуда је правоснажна.

У притвору Хашког трибунала, Шешељ је од 24. марта 2003. године када се добровољно предао одмах пошто је оптужница против њега била објављена.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи