Читај ми!

Шешељ тражи одштету од Хага

Хашки оптуженик Војислав Шешељ тражи од Трибунала у Хагу одштету од два милиона евра због кршења елементарних људских права током његовог деветогодишњег притвора.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ поднео је захтев да му Међународни кривични суд за бившу Југославију исплати одштету од два милиона евра због кршења елементарних људских права током његовог деветогодишњег притвора, наводи се у саопштењу Трибунала.

Шешељ, због покушаја наметања адвоката тражи одштету од 300.000 евра, а због онемогућавања да се упозна са правним изворима на које се позива судско веће у својим одлукама и тужилаштво у својим поднесцима, 100.000 евра.

Због тога што је Трибунал у Хагу одбијао да му доставља материјал на језику који разуме (српском језику) и на папиру, Шешељ тражи још 100.000 евра, због вишегодишњег кршења права на правну помоћ 200.000, а због онемогућавања комуникације са правним саветницима 100.000 евра.

Шешељ, због ускраћивања контаката са породицом, пријатељима, лекаром и слично, захтева 200.000 евра, због кршења права на финансирање трошкова одбране и нарушавања принципа једнакости 400.000, а због намерног одуговлачења процеса 500.000 евра.

Лидер радикала тражи и 100.000 евра због суђења за непоштовање суда, које није прописано Статутом МКСЈ и нема упоришта у међународном обичајном праву.

Иначе, исплаћивање одштете није предвиђено статутом и правилником Трибунала који, као институција Уједињених нација, ужива судски имунитет.

Суђење Шешељу почело је после једног неуспешног покушаја и Шешељевог штрајка глађу, 7. новембра 2007. године. Процес би требало да се оконча завршним речима одбране и оптужбе, заказаним за 5. март ове године.

Лидер Српске радикалне странке, оптужен за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године, у притвору Трибунала је од 24. фебруара 2003. године када се добровољно предао, одмах пошто је оптужница против њега била обелодањена.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи