Читај ми!

Запад одбија истрагу о трговини органима

Не разумем зашто амбасадори западних земаља у УН одбијају да спроведу истрагу о илегалној трговини органима на Косову, каже амбасадор Русије у тој међународној организацији Виталиј Чуркин. Русија не жели да се ћути о овом "монструозном злочину", истиче Чуркин.

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин рекао је да не разуме зашто његове западне колеге у УН одбијају да спроведу истрагу о илегалној трговини људским органима на Косову и пронађу починиоце тих злочина.

"Веома смо узнемирени због те чињенице. Не разумемо зашто наше западне колеге у УН одбијају да спроведу мере како би се потврдила легитимност истраге коју Еулекс спроводи на Косову и пронашли починиоци тих злочина", рекао је Чуркин у разговору за телевизију Раша тудеј.

Чуркин је навео да је српска делегација у УН у сарадњи са руским дипломатама израдила нацрт релативно једноставне резолуције којом се предвиђа постављање специјалног представника генералног секретара УН задуженог за контролу рада мисије Еулекс и заштите сведока.

"Верујемо да механизам Еулекса није довољан за спровођење одговарајуће истраге, заштиту сведока и извештавање Савета безбедности УН. Бојимо се да ће после пет или шест година затворене истраге они објавити да нису у стању ништа да открију, да су сведоци убијени или умрли у међувремену и да је све готово", истакао је Чуркин.

Чуркин је нагласио да Русија не жели да се ћути о овом "монструозном злочину", али, како је рекао, из њему непознатих разлога постоји "отпор западних колега по питању пуне истраге" злочина које је у извештају Савету Европе навео известилац Дик Марти.

"Ипак мислим да ћемо током 2012. године наставити да радимо у том правцу и да ће ова резолуција бити прихваћена да овај злочине не буде поново заборављен", закључио је Чуркин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи