Читај ми!

Ослобођен Раде Терзић

Суд у Смедереву ослободио бившег београдског тужиоца Радета Терзића, оптуженог за злоупотребу службеног положаја. Терзићу на терет стављено да је "предузимао радње, на које је овлашћен законом", како би за припаднике Земунског клана издејствовао повољнији "кривично-процесни" положај.

У Основном суду у Смедереву данас је изречена ослобађајућа пресуда бившем београдском окружном тужиоцу Радету Терзићу, оптуженом за злоупотребу службеног положаја. Терзић је ослобођен оптужбе, пошто није доказано да је починио кривично дело за које је оптужен, изјавио је Танјугу судија Слободан Игњатовић.

"На основу његове одбране, изјаве свих сведока који нису противречни и читањем других доказа, закључио сам да радњама и овлашћењима које је имао, није извршио кривично дело злоупотребе", рекао је Игњатовић.

Терзићев адвокат Бобан Ружић је рекао Танјугу да је задовољан пресудом, и оценио да је цео процес против Терзића вођен без било каквог основа.

Радету Терзићу је суђено због оптужбе да је, искоришћавањем службеног положаја, као окружни јавни тужилац, крајем 2001. године, утицао да из притвора буду пуштени чланови Земунског криминалног клана и да се одустане од њиховог кривичног гоњења.

Терзић је 21. јула 2007. године био ухапшен по налогу тадашњег специјалног тужиоца Слободана Радовановића у оквиру истраге о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића. После месец и по дана у притвору Централног затвора у Београду, пуштен је да се брани са слободе.

После спроведене истраге, Специјално тужилаштво није подигло оптужницу против Терзића. То је, после дугог спорења око надлежности у више месних тужилаштава, учинило Општинско тужилаштво у Смедереву, па је тако процес против Терзића стигао пред суд у том граду.

Бившем београдском окружном тужиоцу на терет је стављено да је "предузимао радње, на које је овлашћен законом", како би за организаторе и припаднике Земунског клана издејствовао повољнији "кривично-процесни" положај.

Он је оптужен да је, као окружни јавни тужилац, директно - усмено и писмено, наложио општинском тужиоцу Биљани Радовановић и њеним заменицима Душану Симићу и Миољубу Виторовићу да у поступку истраге против припадника Земунског клана истражном судији "сугеришу њихово пуштање из притвора", иако је знао да за то није било законског основа.

То се посебно односило на вође Земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума. Њиховим пуштањем на слободу омогућено је организованој криминалној групи да настави да планира и извршава кривична дела (убиства и отмице), све до самог атентата на премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године.

Како се наводи у оптужници, Терзић је своју тужилачку функцију директно ставио у "функцију омогућавања злочиначког деловања Земунског клана, а посебно давањем налога Четвртом општинском тужиоцу да се Миле Луковић, као један од вођа ове групе, пусти из притвора", образлажући то као "један од основних разлога протеста Јединице за специјалне операције новембра 2001. године".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи