Читај ми!

"Шакали" се међусобно оптужују

Трећи дан суђења за злочине у селу Ћушка 1999. године протекао у међусобним оптуживањима сведока Зорана Рашковића и Ранка Момића, једног од оптужених из јединице "Шакали".

Припадници јединице "Шакали", који су оптужени за злочине у Ћушки 1999. године, покушали су да побију наводе Зорана Рашковића, који је јуче сведочио на суђењу тој јединици.

Сведок Рашковић јуче је, како је рекао, у судници Вишег суда препознао неке од својих сабораца из јединице, који су оптужени за ратни злочин у селу Ћушка.

Рашковић је детаљно, као очевидац, описао убиства цивила у том селу у ком су, према наводима оптужнице, учествовали припадници јединице "Шакали", Територијалне одбране и резервног састава полиције.

Оптужени Ранко Момић, којег је сведок Рашковић означио као једног од најсвирепијих егзекутора, рекао је да због оптужби које је сведок изнео не може да спава и да узима лекове за смирење.

Рашковић је у понедељак, првог дана сведочења, рекао да је најгора сцена коју је у животу видео била када је Момић силовао трудну Албанку у селу Павлине коју је затим убио, испаливши јој неколико метака у леђа.

"Имаш ли ти мозга, можеш ли да ме гледаш у очи?", упитао га је Ранко Момић. "Врло сам узбуђен, немој да ми се смејеш, ово није смешно, већ глава од овог зависи", рекао је Момић Рашковићу који се у неким тренуцима смејао на речи оптуженог, преноси Бета.

"Ајмо силовања да се сетимо Ранко!", обратио Рашковић у једном тренутку оптуженом који је тада питао - Јесам ли силовао?. Када је сведок потврдно климнуо главом, оптужени Момић му је рекао да би требало да га буде срам због тога што прича.

Стојећи лицем окренут ка сведоку, Момић је рекао: "Срам те било, имам ћерку од 18 година" и затражио детектор лажи.

"Ја и ти знамо да је силовање де факто истина. Данас после 12 година гледам те, највише сам се плашио тебе, имао сам страхопоштовања, а данас кад смо се суочили погледима, ја сам се све време питао према коме сам ја имао такво поштовање. Жао ми те је Ранко", рекао је Рашковић Момићу.

Међусобне оптужбе 

Један од тринаесторице окривљених, који је такође био припадник јединице "Шакали" Синиша Мишић, оптужио је Рашковића да је убио једног Албанца, месара из Пећи, а његову ћерку
силовао.

"Цела Пећ зна да си му ти силовао ћерку", рекао је и додао да сведок Рашковић говори тоталне лажи, и да је у Пећи познат као "један од већих криминалаца, и велики ратни злочинац који се доказивао команданту 'Шакала' Небојши Минићу и осталима".

"Он ове недужне људе терети и ствара слободу за себе", наставио је Мишић коме се на терет ставља ликвидација 11 албанских цивила у селу Ћушка. "Гледај ме док те гледам", обратио се Мишић сведоку, на шта му је он рекао: "Гледам те, зато сам и дошао и искључио сваку меру заштите".

Тринаесторица оптужених терете се за убиство 44 цивила у селу Ћушка, 14. маја 1999. године.

По оптужници, наредбу за напад на село Ћушка издао је командант 177. Војно територијалног одсека Пећ, а непосредни командир вода, познатог под називом "Шакали" био је Небојша Минић који је због ратног злочина у Пећи, по међународној потерници ухапшен 2005. године у Аргентини, а у току екстрадиционог поступка преминуо је од сиде.

Оптужницом им се на терет стављају убиства, силовања, пљачке и паљење имовине цивилног становништва. Убиства су вршили на свиреп и подмукао начин, неретко пуцајући жртвама у леђа након чега су већину тела запалили како би спречили утврђивање идентитета жртава.

Из села у ком је живело 2.000 становника, углавном албанске националности, протерано је у групама више од 400 жена, деце и стараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи