Читај ми!

Застарео поступак против Кљајевића

Апелациони суд у Београду преиначио пресуде против бивишег председника Трговинског суда Горана Кљајевића и судије тог суда Делинке Ђурђевић. Због апсолутне застарелости, оптужбе против Кљајевића и Ђурђевићеве одбачене.

Бившег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића, који је био осуђен на годину дана затвора и судију тог суда Делинку Ђурђевић оптужену у предмету "Поштанска штедионица", Апелациони суд у Београду оспободио оптужби, због апсолутне застарелости предмета који су се против њих воде.

Сходно тој одлуци, ван снаге је стављена и друга пресуда Специјалног суда, која је била исте садржине као и прва из децембра прошле године коју је Апелациони суд укинуо и наложио ново суђење.

Кљајевић је био осуђен, јер је 2001. године као тадашњи вршилац дужности председника Трговинског суда прекорачио своја службена овлашћења за време трајања привремених мера у Поштанској штедионици.

Ђурђевићева је ослобођена оптужби да је као судија тог суда прекршила закон, када је у намери да прибави корист за Ј. Ж. и нанесе штету Б. С, уписала Ј. Ж. у судски регистар као лице овлашћено за заступање Поштанске штедионице.

"Апсолутна застарелост је наступила за обоје, будући да је за кривична дела која се окривљенима стављају на терет запрећена казна затвора до пет година, па је апсолутни рок застарелости 10 година од тренутка када је дело свршено", наводи се у пресуди Апелационог суда.

Према налазу Апелационог суда, у односу на Кљајевића наступила је апсолутна застарелост кривичног гоњења, јер је одузимање предмета од судије Љ.М. извршено 28. маја 2001. године.

У односу на Ђурђевићеву, Апелациони суд је нашао да је наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења и то 5. октобра 2011. године, имајући у виду да је ту радњу предузела 5. октобра 2001. године.

Кљајевић је, у предмету "Стечајна мафија", оптужницом Специјалног тужилаштва за организовани криминал од 2006. године означен као организатор 35-члане групе оптужене за злоупотребу службеног положаја, примање и давање мита, подстрекивање и помагање у вршењу злоупотребе положаја и то суђење је још у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи