Читај ми!

Оптужница против Благоја Јакшића

Због сумње да је са сарадницима прибавио противправну корист од 20 милиона динара, док је био на челу Општинског суда у Косовској Митровици, подигнута оптужница против бившег члана Високог савета судства Благоја Јакшића.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против бившег члана Високог савета судства (ВСС) Благоја Јакшића због сумње да је са сарадницима прибавио противправну корист од 20 милиона динара, док је био на челу Општинског суда у Косовској Митровици.

Оптужница, којом је поред Јакшића обухваћено још пет оптужених, поднета је Посебном одељењу Вишег суда у Београду (Специјалном суду), рекла је Танјугу портпарол и судија тог суда Маја Ковачевић.

Они имају право да суду изјаве приговоре на оптужницу у року од 15 дана пошто је приме, додала је Ковачевић.

Да би процес против Јакшића и његових сарадника могао да почне, потребно је да суд одлучи о евентуалним приговорима, односно да потврди оптужницу и да она ступи на правну снагу.

Јакшић, који је до хапшења 23. сепрембра радио као судија Прекршајног суда у Београду, терети се за кривично дело злоупотреба службеног положаја.  Осим њега, оптужени су привредници Љубомир Бишевац и Миодраг Лакетић и још троје запослених у суду у Косовској Митровици.

Бивши члан ВСС-а, који је на ту функцију био изабран на непосредним изборима у судовима у марту, терети се да је као председник суда у Косовској Митровици наложио запосленима у суду да заведу непостојећи уговор и таквом злоупотребом положаја омогућио Бишевцу да стекне противправну корист од 20 милиона динара.

Бишевац је претходно уз помоћ Лакетића постао власник локала у Косовској Митровици површине 320 квадратних метара на основу фалсификованог уговора.

Уговор је склопљен између друштвене фирме "ДП Лукс" коју је предстваљао Лакетић и Бишевца. Локал је касније продао и тако прибавио противправну имовинску корист од 20 милиона динара, док је овера непостојећег уговора обављена у тадашњем општинском суду у Косовској Митропвици, по налогу тадашњег председника Општинског суда Благоја Јакшића.

Судија Јакшић је ухапшен 23. септембра, када му је ВСС на хитно сазваној седници укинуо имунитет од кривичног гоњења.

Један од троје оптужених радника суда неколико дана пред хапшење исцепао је странице из званичних судских књига, како би прикрио целу ту незакониту радњу.

Бишевац је од раније познат истражним органима, а траже га и међународне снаге на Косову због сумњи да је чинио кривична дела због чега се 2001. преселио у Београд. Повезан је са више лица које се баве организованим криминалом на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи