Читај ми!

Брамерц похвалио Србију

Хапшењем Ратка Младића и Горана Хаџића, завршен проблематичан део сарадње са Србијом, рекао Серж Брамерц у Савету безбедности УН. Главни тужилац Хашког трибунала тражи да се спроведе озбиљна истрага о њиховим јатацима.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц похвалио је, на седници Савета безбедности УН, Србију због изручења последње двојице хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића, али је затражио да се спроведе озбиљна истрага о њиховим јатацима.

"Желимо да видимо резултате у истрази о томе како су годинама избегавали хапшење. Када сам у новембру био у Београду, видео сам да се мало ради по том питању и желим боље резултате за следећи извештај", рекао је Брамерц.

Брамерц је похвалио Србију због изручења последње двојице оптуженика, истакавши да се показало да нико не може да избегне правду.

"Ово може бити показатељ боље будућности за међународно право", нагласио је главни хашки тужилац.

У оквиру извештаја који се, поред Србије, тиче и других држава бивше Југославије, Брамерц је критиковао Хрватску због изјава државних функционера у којима критикују пресуде и рад Хашког трибунала.

Брамерц је, такође, упутио критике и БиХ, између осталог и због бекства некадашњег хашког оптуженика Радована Станковића из затвора у Фочи. Њега је хашки трибунал предао у надлежност правосудним органима БиХ.

"Он је побегао пре четири године, а не видим активности власти БиХ на решавању тог случаја", казао је Брамерц и додао да је потребна сарадња и других држава у региону да би се Станковић ухапсио.

Брамерц је рекао да лидери у региону Западног Балкана треба да се изборе за нове односе, поштовање права, а не национализам и да у томе подршку треба да им пружи и међународна заједница.

Старчевић: Тражимо пуну истрагу о трговини органима

Амбасадор Србије у УН Феодор Старчевић истакао је у обраћању Савету безбедности, да је несумњиво да Србија у потпуности сарађује с Хашким трибуналом и да јој то даје морално право да инсистира да се истраже сви злочини везани за трговину људским органима које је извршила такозвана Ослободилачка војска Косова.

Он је рекао да Србија очекује да истрага о трговини органима буде професионална, потпуна и ефикасна, и да мора да се утврди пуна истина, а извршиоци приведу правди.

Амбасадор Старчевић је нагласио да ће Србија, након што је летос ухапсила и изручила последњу двојицу хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића, наставити сарадњу с Трибуналом у приступу архивама, документима и сведоцима, као што је и досад чинила.

"Дневно добијамо захтеве за помоћ у вези са тим питањима и разматрамо их одмах, без одлагања", додао је Старчевић.

Пресуда Караџићу очекује се 2014.

Подносећи редован шестомесечни извештај о раду Хашког трибунала, судија Теодор Мерон рекао је да идуће године очекује шест пресуда, а да ће пресуда Радовану Караџићу бити изречена 2014. године.

Предедник Трибунала је рекао и да не очекује да ће жалбени поступак у процесу Војиславу Шешељу бити окончан правоснажном пресудом до краја 2014. године.

Завршне речи у првостепеном процесу Шешељу, оптуженом за злочина над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, заказане су за 5. март идуће године, а претресно веће ће потом донети неправоснажну пресуду.

Судија Мерон указао је и да се не може предвидети када ће бити завршени процеси последњој двојици ухапшених оптуженика, Ратку Младићу и Горану Хаџићу.

Према његовим речима, очекује се да ће идуће године Трибунал изрећи једну правоснажну пресуду, после окончања жалбеног поступка.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи