Читај ми!

Нема услова за изручење Вучуревића

Божидар Вучуревић, ратни градоначелник Требиња, не може да буде изручен ни БиХ, ни Хрватској јер се не налази на територији Србије, одлучио Апелациони суд.

Апелациони суд у Београду правоснажно је одлучио да нису испуњени услови за изручење ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића ни Босни и Херцеговини нити Хрватској јер се не налази на територији Србије, рекла је Танјугу портпарол тог суда Мирјана Пиљић.

Имајући у виду да из извештаја Министарства унутрашних послова произилази да Вучуревић није на територији Србије и да није доступан домаћим правосудним органима, Апелациони суд је преиначио ранију одлуку Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом је констатовано да јесу испуњене претпоставке за изручење правосудним органима БиХ и Хрватској, указала је Пиљић.

БиХ и Хрватска траже Вучуревића због ратних злочина у Дубровнику и Требињу.

Вучуревић се налази у Требињу где је отишао из Србије средином септембра и уредно се јавио тамошњем суду. Ипак, сходно закону, коначну одлуку о молбама за изручење донеће министарка правде Снежана Маловић.

Вучуревић је ухапшен, 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска због ратних злочина почињених током артиљеријског гађања Дубровника и уништавања културних и историјских споменика од 1991. до 1995. године, а Виши суд у Шапцу му је истог дана одредио екстрадициони притвор.

Потом је и Министарство правде БиХ затражило изручење Вучуревића јер се против њега води истрага због ратних злочина у Требињу. Њему је 17. јуна укинут притвор и одређена мера забране напуштања боравишта, односно територије Србије, коју међутим није испоштовао.

Апелациони суд је почетком лета укинуо одлуку о испуњености услова за изручење Вучуревића коју је донео суд у Шапцу јер је сматрао да тај суд није надлежан за одлучивање о молбама Хрватске и БИХ и предмет упутио на Одељење за ратне злочине Вишег суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи