Читај ми!

Рафинерија у Смедереву на чекању

Градња рафинерије у Смедереву још није извесна, пошто је после три године од потписивања Меморандума о намерама са компанијом "Комико оил" одбијена понуда о закупу земљишта на ком би била грађена рафинерија. У петак одлука Скупштине Смедерева о допуњеном елаборату америчке компаније.

Три године пошто је потписан Меморандум о намерама са америчком компанијом "Комико оил" о градњи рафинерије у Смедереву још није постављен ни камен-темељац. Нова радна места и посао вредан неколико стотина милиона евра мораће да сачекају, пошто је одбијена понуда "Комико оила" о закупу земљишта. 

У јавном огласу Града Смедерева тражено је да се закупнина за 113 хектара на обали Дунава плати одједном.

Америчка нафтна компанија, која се једина јавила на конкурс, понудила је да суму плати у три рате, што је скупштинска комисија у јуну одбила јер је у супротности са условима огласа. Извештај комисије, Скупштина града је у понедељак једногласно усвојила.

Горо Реџић из Коалиције за боље Смедерево каже да је скупштина том одлуком верификовала правни акт и ставила тачку на конкурсни процес.

За разлику од опозиције која се противи градњи рафинерије, страхујући од загађења, градоначелник тврди да га мишљење комисије не обавезује јер је "Комико оил" у међувремену доставио допуњени елаборат о тој инвестицији.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић истиче да је он овлашћен од скупштине града да доноси одлуке.

"Усвајање мишљења комисије не производи никакво правно дејство. Тек ако скупштина у петак усвоји елаборат, онда се он упућује Влади на сагласност", наводи Умичевић.

Опозиција сматра да елаборат није урађен у складу са прописима, јер је прављен наменски за једног инвеститора.

Реџић тврди да је елаборат везан само за једног инвеститора што је супротно Уредби Владе Србије.

"Уколико би се елеборат урадио по уредби Владе Србије онда би он требало да буде први корак у новом конкурсном процесу. Јер ви треба прво да дефинишете оправданост нечега што дајете јефтиније од тржишне цене", напомиње Реџић.

Доста чекања

Са друге стране, заменик генералног директора "Комико оила" Радомир Радивојевић истиче да је, уколико се испостави да је понуда те компаније дефинитивно одбијена, "Комико оил" завршио са намером инвестирања у Србији.

"Имали смо три године разумевања за смедеревске политичаре и локално политиканство", закључио је Радивојевић.

Градоначелник се, ипак, нада да град неће дозволити да инвеститор одустане.

"Свакако мислим да ћемо бити довољно мудри да донесемо једну квалитетну одлуку у ово кризно време", каже градоначелник Смедерева.

За градњу рафинерије грађани Смедерева изјашњавали су се прошле године и на референдуму. Био је то први референдум организован за једну инвестицију у Србији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи