Читај ми!

Споразуми са Азербејџаном за додатну енергетску сигурност – добијаћемо до милион кубика гаса дневно током зиме

Србија и Азербејџан су потписали уговоре о снабдевању гасом и Меморандум о сарадњи у области зелене енергије. Из Азербејџана ћемо моћи да добијемо до милион кубика гаса дневно, током зиме.

Србија и Азербејџан већ су стратешки партнери. Потписивањем Меморандума о сарадњи у области зелене енергије и два споразума о снабдевању гасом између националних компанија "Србијагас" и "Сокар" – енергетика постаје кључан сегмент унапређења економске сардње две земље.

"Ми смо прошле године у Бакуу потписали споразум о сарадњи који предвиђа да Србија добија до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. из Азербејџана, а да се након тога ове количине могу повећати на милијарду метара кубних. Данас је поред продужетка тог постојећег потписан и нови уговор. Србија ће моћи да рачуна сигурно на милион кубика дневно из Азербејџана од 1. новембра до 31. марта", наводи Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Енергетска транзиција отвара вишеструке могућности за заједничка улагања – од обновљивих извора, посебно зеленог водоника, до технологија које ће обезбедити велика складишта електричне енергије. Азербејџан је већ важан партнер Европске уније не само због гаса већ и струје из обновљивих извора.

"Разговарали смо и о могућности да Србија постане део Зеленог коридора између Каспијског региона и Југоисточне Европе. Будући да се већ граничи са три земље које учествују у пројекту, Србија може имати улогу и корисника и транзитне земље у том пројекту", каже Парвиз Шахбазов, министар енергетике Азербејџана.

Министри енергетике разговарали су и о предстојећој Конференцији о климатским променама Уједињених нација – КОП 29 која се у новембру одржава у азербејџанској престоници Бакуу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи