Читај ми!

Криза, свет и Србија

Америчка криза изазвала потресе на берзама широм света. Последице ће се осетити и у Србији, оцењују стручњаци и истичу да је за нашу привреду много важније шта ће бити с кризом у еврозони.

Због америчких финансија, најбогатије земље света доживљавају праву мору у страху од новог удара кризе. Али, њене последице мораће да осети и Србија, кажу стручњаци, који се не слажу само у томе када и колико ћемо то осетити. Паника из света стигла је и на Београдску берзу, већ два дана индекси су у паду. Готово да нема акција чија вредност није знатно смањена.

Индекси акција, три или два А у оцени кредитног рејтинга, Насдак или Дау Џонс, "Стандард енд Пурс" - колико су ти појмови страни већини наших грађана, толико је и америчка економија, реално, далеко од српске. То нас, ипак, неће заштитити од последица њених потреса.

"Америка је још толико моћна у светским размерама да кад америка кине - цео свет добије запаљење плућа. Сигурно ће се одразити и овде биће скупљи кредит, мање инвестиција, спорије ће ићи пораст запошљавања, па чак и пораст незапослености", каже Михајло Црнобрња са Факултета за економију, финансије и администрацију ФЕФА. 

О томе колико ће нам и када бити лошије због кризе америчке економије, различите су процене - једни кажу за шест месеци, други за годину дана.

"Криза ће се даље ширити у неким концентричним круговима као што је то 2008. године био случај. То до нас у неком непосредном виду не очекујем да дође брже од годину дана. Осим ако буде неких драматичних промена на боље или горе", каже Марко Маловић са Института економских наука.

Због кризе, Америка би могла да смањи помоћ коју даје кроз разне донаторске програме. С друге стране - слабљење долара би нам ишло на руку јер би се тако, макар статистички, спољни дуг Србије смањио.

За нашу привреду много је важније шта ће бити с кризом у еврозони, кажу стручњаци и наглашавају да је наш највећи проблем, ипак, већ традиционална - унутрашња криза.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи