Читај ми!

Нова претња кредитном рејтингу

Своју савршену оцену америчког кредитног рејтинга могла би, до краја 2013. године, да смањи и агенција за процену кредитног рејтинга "Мудис". Стручњаци те агенције упозоравају да се Америка што пре мора изборити са огромном јавном потрошњом.

Агенција за процену кредитног рејтинга "Мудис" послала је упозорење америчком Конгресу и председнику да би своју "ААА" оцену америчког кредитног рејтинга могла снизити пре краја 2013. године, уколико би се обистиниле негативне фискалне и привредне прогнозе.

Упркос чињеници што је пре недељу дана потврдила савршени амерички рејтинг из "Мудиса" упозоравају да би и они могли да учине исти корак као и агенција "Стандард енд Пурс" уколико се америчка централна банка и политичари не буду ухватили у коштац са све већом јавном потрошњом.

Из "Мудиса" тврде како мере обухваћене договором о подизању лимита задуживања нису довољне, па их чека још пуно посла како би дуг и дефицит довели у одрживи однос.

Аналитичари ове агенције сматрају да би Конгрес могао постићи нови споразум о задуживању до 2013. године, којим би могле бити донете нове мере за смањивање јавне потрошње.

"Агенција је спремна да америчкој влади да још времена како би могла да се избори са проблемима", наводи се у саопштењу "Мудиса".

Аналитичар ове агенције Стивен Хес је, у својем извештају, написао да је "превише рано и да треба сачекати на резултате нове фискалне политике америчке владе".

Ударац који би "Мудис" могао задати Америци имао би драстичне последице на глобалном финансијском тржишту, што најбоље показује и паника на светским берзама коју је изазвало снижење америчког кредитног рејтинга од стране "Стандард енд Пурс", иако је снижен само на врло добар АА+.

Политичари пребацују лопту

Изгледа да политичари у Вашингтону нису довољно озбиљно схватили упозорење које им је послао "Стандард енд Пурс", па је покренута традиционална игра показивања прстом и пребацивања врућег кромпира.

Тако је Обамин политички саветник Дејвид Аxелрод за Си-Би-Ес рекао да је за снижење рејтинга "суштински одговоран републиканси покрет Чајанка".

Републиканци нису остали дужни. "Имао је своју шансу. Криза траје већ три године, а Обама не ради ништа. Није то кривица Чајанке", одговорила је сенаторка Линдзи Грахам.

Министар финансија Тимоти Гајтнер тврди да је "Стандард енд Пурс" погрешио у прорачуну, приказавши амерички дуг за два билиона долара већим него што јесте, пише Блоомберг.

"Стандард енд Пурс" је извукао потпуно погрешне закључке. Лоше су просудили и показали да немају појма о америчкој буџетској математици", истакао је Гајтнер.

Бивши шеф америчких федералних резерви Ален Гринспен сматра да су америчке државне обвезнице, и поред свих трзавица, сигурне инвестиције, наглашавајући да је обарање кредитног рејтинга од стране "Стандард енд Пурса" направило штету и изазвало панику да нешто није у реду.

Гринспен, иначе човек који је водио америчке Федералне резерве од 1987. до 2006. године, очекује да ће акције на берзама још неко време наставити да опадају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи