Читај ми!

Амерички страх од берзе

Првог радног дана на Њујоршкој берзи од објављивања сниженог крдитног рејтинга САД-а, вредност акција опала на најнижи ниво за десет месеци.

Њујоршка берза реаговала је на губитак врхунског кредитног рејтинга Сједињених Америчких Држава, тако што је вредност акција опала на најнижи ниво за десет месеци.

Индекс Дау Џонс изгубио је 5,42 одсто, а индекс Насдак 6,83 процента.

Пад индекса Њујоршке берзе у последњих десет дана, због америчког дуга и страха од нове рецесије, већ је поништио сву зараду за последњих осам месеци. 

Пре деценију и по, један амерички новинар рекао је да постоје само две светске велесиле: Сједињене Америчке Државе и агенције за процену кредитног рејтинга.

Данас, чини се да су агенције моћније. Јер се, због процене "Стандард и Пурса" да америчке државне обвезнице више нису најсигурнија инвестиција, затресао цео свет.

Тој агенцији није био довољан политички договор о америчком дугу - није сигурна да ли ће се политичари заиста потрудити да покрију минус од 17 хиљада милијарди долара.

"Политички застој у Вашингтону доводи нас до закључка да политичари нису способни да америчке државне финансије поставе на стабилну основу. Имамо негативну прогнозу за следећих шест месеци до две године, која указује да је шанса један према три да се још више снизи рејтинг", каже Џон Чејмберс из агенције "Стандард и Пурс".

Дејвид Бирс из исте агенције каже да искуство показује да не треба очекивати неки велики финансијски удар. "Тржиште реагује на много фактора, а не само на то што смо ми рекли у петак", каже Бирс.

Полемика о кредибилитету агенције 

Америчка администрација се, наравно, наљутила на агенцију, називајући процену промашеном и доводећи у питање веродостојност агенције. У агенцији, међутим, кажу да су одавно упозорили Вашингтон на могуће снижење кредитног рејтинга.

Чини се да не желе да понове грешку од пре три године када су дали добру оцену банци Лиман брадерс, која је потом банкротирала.

Ник Парсонс из Националне аустралијске банке каже да су кредитне агенције оправдано критиковане током глобалне кризе.

"Оптужене су да су сувише оптимистичне, због великодушних претпоставки о способности враћања дуга и превиђања фаталних кретања код финансијских деривата", наводи Парсонс.

Иако у свету постоји више од 70 агенција за процену кредитног рејтинга, само су три светски утицајне: "Стандард и Пурс", "Мудис и Фич". Њихове процене финансијске способности једне земље могу драстично да промене поверење инвеститора.

Иако кажу да су независне, у Италији су под истрагом због сумње да су повезане са "неуобичајеним" променама вредности акција на тамошњем тржишту.

И недавна процена кредитног рејтинга Португала изазвала је оштре реакције у Бриселу и европским престоницама због сумње у објективност агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи