Читај ми!

Кућни буџет имун на ситна снижења

Нижа цена шећера и хлеба "сава" неће много утицати на породични буџет, који оптерећују поскупљење кућне хемије и телефонске претплате. Цене сезонског поврћа и воћа падају, док цена меса, због новог това, расте.

Редак пример појефтињења у последње време представљају снижење цене хлеба "сава" и шећера. С друге стране, редовна поскупљења, много више утичу на стандард грађана, оцењују стручњаци.

Како се цена шећера само у јулу мењала више пута, интервенција из Робних резерви била је неопходна. Пре тих поскупљења шећер се продавао по цени од 98 до 103 динара по килограму а у јулу од 107 до чак 130 динара за килограм.

Нижа цена шећера, а од недавно и хлеба "сава" неће много утицати на породични буџет сматрају економисти. Четворочлана породица ће, на око 44 килограма шећера колико годишње троши, уштедети тек мање од двеста динара. Кућни буџет оптерећује поскупљење кућне хемије и телефонске претплате.

Економски аналитичар Милан Ћулибрк сматра да било какво појефтињење мање од 20 одсто грађанима ништа не значи.

"Уколико половина плате одлази на основне животне намирнице, свако појефтињење од четири до пет процената је занемарљиво да би осетили већи ефекат", каже Ћулибрк.

Утешно је што цене сезонског поврћа и воћа падају, док цена меса, због новог това, расте. Ипак у септембру би и месо требало да појефтини, процењују у Привредној комори Србије.

Добар род уљане репице и сунцокрета, као и пад цене те намирнице на светским берзама отварају могућност да уље појефтини.

"Постоје и начини и могућности да се снизи цена јестивог уља која је непримерено висока, преко 133 динара у малопродаји. Потребно је ту цену кориговати наниже јер су у питању основи производи који директно утичу на животни стандард", рекао је Војислав Станковић из Привредне коморе Србије.

У првој половини године цене су порасле за око 12,6 одсто. Тако је и од недавно јефтинији хлеб, сада, за 20 одсто скупљи него прошле године. Једини пад цена бележе пољопривредно-прехрамбени производи и то за око један проценат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи