Читај ми!

Снижен кредитни рејтинг САД

Агенција "Стандард енд Пурс" снизила кредитни рејтинг САД-а, забринута због буџетског дефицита и растућег терета задужености. Стручњаци упозоравају да би могло доћи до повећања трошкова позајмљивања америчке владе, компанија и потрошача. Кина за стварање резервне валуте уместо долара.

Међународна агенција за кредитини рејтинг "Стандард енд Пурс" снизила је  дугорочни кредитни рејтинг Сједњених Америчких Држава, са максималних ААА на АА плус.

Ову одлуку агенција је образложила тиме да план за смањење буџетског дефицита, који је у уторак усвојио Конгрес, "није ишао довољно далеко" у стабилизацији дужничке кризе у којој се налази земља.

Вишедеценијски дугорочни кредитни рејтинг Америке означен са ААА, који представља највишу кредитну способност и минимални кредитни ризик, снижен је на АА+, што представља високу кредитну способност и веома низак кредитни ризик.

Агенција "Стандард енд Пурс" је нанела највећој светској економији ударац без преседана када је снизила дугорочни кредитни рејтинг те земље за један степен, на АА плус, услед забринутости због владиног буџетског дефицита и растућег дужничког оптерећења.

Тај потез ће вероватно довести до повећања трошкова позајмљивања америчке владе, компанија и потрошача, пренео је Ројтерс мишљење финансијских експерата.

Републиканци жестоко реагују

Реаговања републиканаца су жестока. Иако посматрачи кажу да су донекле део изборне кампање, сви се слажу да су реална. Њут Гингрич, републикански председнички кандидат, каже да упозорење Стандард анд пурса треба да буде отрежњење.

"Уколико се председник и Конгрес не посвете економском расту и новим радним местима, нећемо моћи да решимо овај пробем", каже Гингрич.

Други кандидат републиканаца за председника Мишел Бахман поручује да Обама уништава темеље америчке економије. "Позивам председника да сместа затражи оставку министра финансија Тимотија Гајтнера", каже Бахманова.

Добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман сматра да је Обамина администрација погрешила, превише се посвећујући смањењу дефицита, уместо оживљавању економије.

Амерички берзански стручњаци покушавају да покажу да није све тако црно.

"Сад је прави тренутак да на миру направите списак добрих компанија и купите њихове акције", сматра берзантски стручњак Тед Диксон. "Инвеститорима саветујемо да не праве никакве нагле промене, већ да ово схвате као шансу за велику зараду у будућности", каже Диксон.

Кина на губитку

Кина, највећи страни амерички поверилац, затражила је од Вашингтона да затегне каиш и научи да живи без појазмица. Пекинг позива на стварање нове, стабилне, глобалне резервне валуте.

"Кина, највећи кредитор те светске суперсиле, има сада сва права да тражи да САД реше своје структурне дужничке проблеме и осигурају безбедност доларских актива Кине", наведено је у коментару кинеске државне новинске агенције Синхуа.

Франсис Лин из хонгконшког Линсјан Холдинг процењује да ће камате морати да порасту, што значи да ће вредност америчких хартија од вредности пасти.

"Уколико њихова вредност падне за један проценат, Кина ће сместа изгубити 11 милијарди долара живог новца, а Јапан 10 милијарди долара" каже Лин.

Званичници Јапана, који је други по величини власник америчког дуга, указују да је њихово поверење у америчке владине обвезнице и њихову привлачност за инвестирање непромењено.

Француска има "потпуно поверење" у снагу економије САД-а и одлучност администрације председника Барака Обаме да спроведе план за смањење дефицита који је одобрио Конгресу у Вашингтону, изјавио је министар економије Франсоа Баруен.

Француски министар каже да је рејтинг агенције "Стандард енд пурс" само један елемент у процени финансијске ситуације Америке, а да су остале две водеће агенције, "Мудис" и "'Фич", потврдиле су своје рејтинге на нивоу троструког А.

"Као резултат, поставља се питање доношења одлуке на основу података који нису усаглашени", рекао је Баруен, први од министара из земаља-чланица ЕУ који је реаговао на снижење кредитног рејтинга САД-а.

Снижење кредитног рејтинга неће се краткорочно одразити на финансијску стабилност руске економије, нити довести до промене структуре руских девизних резерви, изјавио је заменик председника руске централне банке Сергеј Швецов.

Премијерка Аустралије Џулија Гилард је приметила да снижење рејтинга није било неочекивано, а да остале две агенције и даље држе рејтинг САД на врхунском нивоу.

Заменик гувернера централне банке Тајвана, шестог по величини власника америчког дуга, изјавио је да снижење рејтинга "неће имати утицај" на ту земљу.

Администрација у Хонгконгу, такође једном од највећих власника америчких владиних обвезница, указала је да је снижење рејтинга "углавном било очекивано".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи