Читај ми!

Подстицај ЕПС-у и "Беохемији"

Кредитима Европске банке за обнову и развој финасираће се још два велика пројекта. ЕПС добио 80 милиона евра, а зрењанинској "Беохемији" одобрено 68 милиона евра за унапређење пословања, што је највећи кредит додељен приватној компанији са домаћим капиталом.

ЕПС је добио 80 милиона евра за повећање производње угља и заштиту животне средине у Руднику "Колубара" из кредита Европске банке за обнову и развој, а зрењанинској "Беохемији" одобрено је 68 милиона евра за унапређење пословања, што је највећи кредит додељен приватној компанији са домаћим капиталом.

Колубарски рудници, који обезбеђују половину српске производње струје, затварају два копа и отварају неколико нових, што не би било могуће без овог кредита, а посао треба да се заврши за четири године.

Заменик директора "Колубарских рудника" Владан Радовановић каже да очекује да до краја године буде припремљена тендерска документација, а да прва средства и прве уговоре за значајан део неопходне опреме очекује већ почетком следеће године.

Од кредита за који је гаранције дала Влада Србије, "Колубара" ће купити машине за производњу квалитетнијег угља за термоелектране и улагати у екологију. У ЕПС-у кажу да посао доноси корист целој земљи, јер ће упослити домаћу привреду.

Заменик директора ЕПС-а Зоран Манасијевић каже да ће се у многе породице слити новац из кредитних аранжмана и да ће то, осим економског, имати и социјални ефекат.

Иако Европска банка за обнову и развој првенствено финансира инфраструктурне пројекте, 120 фирми из Србије директно и преко банака користи њихове кредите који су много повољнији од комерцијалних. Међу њима је и зрењанинска "Беохемија".

Највећи кредит за приватну компанију

Директор производње "Беохемија" Славенко Секулић каже да је реч о много новца и за српске и за европске прилике и да ће га употребити за све аспекте пословања, где ће уложити и у проширење производње, у развој нових технологија и организационе инфраструктуре увођењем нових рачуноводствених стандарда.

У Европској банци кажу да су могућност раста и одрживост успешног пословања основни услови за кредите.

Шефица Канцеларије ЕБРД у Србији Хилдегард Гацек каже да директно улажу у 20 српских компанија.

"Преко локалних банака кредитирамо и мала и средња предузећа. Не смемо да заборавимо да је у протеклих десет година више од 100 кредита реализовано кроз локалне банке. То је веома значајно јер мала и средња предузећа значајно доприносе расту економије у свакој земљи", истакла је Гацекова.

Европска банка за обнову и развој, која обележава деценију рада у Србији, до сада је кредитирала 160 инфраструктурних и привредних пројеката са укупно две и по милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи