Читај ми!

Банке у потрази за клијентима

После повећање обавезног учешћа на 30 одсто за потрошачке кредите везане за евро, банке прерачунавају како да дођу до нових клијената.

Од почетка године грађани се све мање задужују и троше. С друге стране, банке све више гледају како да олакшају отплату проблематичних кредита, јер је ниво незапослености достигао врхунац, па многи клијенти нису у могућности да враћају позајмице.

После повећање обавезног учешћа на 30 одсто за потрошачке кредите везане за евро, банке се све више баве прерачунавањем како до нових клијената.

Намера Народне банке јесте да се грађани што мање задужују кредитима индексираним у страној валути. Владан Вилотијевић из ЕФГ банке каже да ће тражња за том врстом кредита свакако смањити.

"Наша банка је још 2010. започела одобравање потрошачких и кредита за рефинансирање у динарима и 80 одсто позајмица је у динарима", рекао је Вилотијевић.

Банке упозоравају грађане да је, ако се одлуче за зајам са девизном клаузулом, боље да уплате учешће него депозит.

Када је реч о аутомобилима, у "Фијату" тврде да ће кредитирање пунта остати готово непромењено.

"Не одричемо се система старо за ново ни после мера Народне банке, и то подразумева останак субвенционисане камате од четири одсто", каже Алфредо Пасторе, менаџер "Фијат аутомобила".

"То значи да ће минимално учешће од 30 одсто за куповину на кредит имати готово неприметне промене за купце 'пунта класик' и убудуће, наводи Пасторе.

Према најавама, неке банке ће смањити камате за кредите са девизном клаузулом за око 10 процената. Ако неко нема новца за учешће, банкари нуде два уместо једног кредита.

"У истом тренутку када клијент подноси захтев за кредит за аутомобил, он подноси и захтев за динарски кредит који није индексиран, и са једним доласком он завршава посао", објашњава Рашко Томашевић из "Креди агрикол банке".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару