Читај ми!

Нова правила, старе сумње

Прецењени приходи и потцењени расходи чине нереалном најаву буџета за 2012, оцењује Фискални савет, посебно што порез на зараде остаје општинама. Прве рачунице показују да ће недостајати 75 милијарди динара, како би буџетски мањак остао у планираном оквиру.

Увид у стање у државној каси за идућу годину први је имао Фискални савет. Прве рачунице показују да ће недостајати 75 милијарди динара, како би буџетски мањак остао у планираном оквиру.

Нова фискална правила предвиђају да Влада нацрт Савету предаје у мају, како би он до јесени, када се буџет усваја, био коначан.

Стара бољка, прецењени приходи и потцењени расходи, оно су што најаву буџета за 2012. годину, чини нереалном у очима Фискалног савета. Тај утисак додатно појачава закон по коме би порез на зараде требало да остане општинама.

"Да није било тог закона јаз би био 35 милијарди са овим Законом о финансирању локалне самоуправе додаје се још 40 милијарди и сада треба да прилагодимо или смањимо 75 милијарди", каже Павле Петровић, председник Фискалног савета.

"Привреда се полако ревитализује сад имамо више извоза и инвестиција а мање увоза и потрошње тако да ће се приходи , порески приходи нарочито од увоза и потрошње смањити", каже Петровић.

Држава је планирала да у наредној години највише уштеди смањењем субвенција, чак 26 милијарди динара, јер процењује да неће бити потребе за антикризним мерама као до сада.

У Савету процењују да ће половина тог новца ипак отићи на субвенције. Шира стручна јавност сматра да би оне морале да се смањују.

"Оне су у Србији близу три одсто БДП-а, њих би требало смањити на 1,5 одсто то су позиције на којима су могуће релативно велике уштеде", каже економиста Милојко Арсић.

Арсић наводи да смо некада трошили и четвртину више него што смо производили па су и приходи од ПДВ-а били већи а сада ће морати да буду мањи. Са друге стране, стручњаци сматрају да су планирани порески приходи прецењени, јер нови модел привредног раста, иако је неопходан, неће повољно утицати на пуњење буџета.

У пројекцији за наредну годину Влада је узела у обзир сва фискална правила, сагласни су у Савету. Остаје да се нађу извори за реализацију тог плана.

Ако се буџетски мањак у идућој години одржи на нивоу планираних милијарду евра, Србија би већ након 2013. могла да рачуна на постепен пад јавног дуга који је тренутно око 40 одсто БДП-а и може да порасте још пет одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару