Читај ми!

Чекајући "кинески" мост

Градоначелник Београда Драган Ђилас очекује да ће радови на "кинеском" мосту, који спаја Земун и Борчу, почети током овог месеца. Градске власти кажу да је експропријација земљишта за градњу готова и да ће са земунске стране сви власници, чак и нелегално изграђених објеката, добити адекватну накнаду и смештај.

У Кини је пре неки дан у саобраћај пуштен највећи мост на свету, дуг 43 километра, изграђен за само четири године. Да ли ће кинески грађевинари бити подједнако ефикасни и у Београду, где граде мост Борча-Земун, дуг 1.700 метара?

Градоначелник Београда Драган Ђилас каже да су се припремни радови одужили, али да постоје велике шансе да се мост, који треба да буде готов до 2013. године, овог лета ипак покрене са мртве тачке.

Годину дана утрошено је на опсежне припреме за долазак кинеских грађевинара, 45 одсто радова требало би да изводе наша предузећа, а сви припремни радови су спремни. Кинеска страна се не оглашава, већ упућује на градске власти Београда.

"Очекујемо прве кинеске раднике у наредних неколико дана. Очекујемо прве грађевинске машине до краја јула, а крај јула је и рок за све потребне грађевинске дозволе, тако да би сви радови заиста кренули", наводи градоначелник Београда Драган Ђилас.

У Саобраћајном институту ЦИП, који заједно са Кинезима пројектује саобраћајницу, кажу да ћемо за 170 милиона евра добити јефтин објекат по свим европским и светским стандардима.

"Сви пројекти које Саобраћајни институт ЦИП ради заједно са кинеском страном, укључујући и пројекат израде и организације градилишта, спремни су и прошли су контролу. Они су предати инвеститору и може се одмах градити", каже Драгослав Драгићевић из ЦИП института.

Мост дужине 1.700 метара биће класичан, без већих архитектонских бравура, а имаће шест трака.

"Мост ће бити распона 50 метара са висином од 29 метара, што подразумева да ће задовољавати стандарде Европске уније о пловидби Дунавом", истакао је пројектант ЦИП-а Жељко Личина.

Економисти упозоравају на то да су Кинези озбиљни у намери да мост што пре заврше, јер им то подиже бруто национални доходак. Њихова банка дала је кредит од 144 милиона евра.

"Ако мост касни, већином је то због тога што ми нисмо спремни, што део договора који смо ми преузели нисмо завршили. Не можете градити у туђој земљи, ако та друга страна није завршила експропријацију, када није обавила део посла који је договорен, укључујући и финансије", рекао је економиста Милан Ковачевић.

У Граду кажу да је експропријација земљишта за градњу готова. Са борчанске стране, земљиште ПКБ-а је у власништву града, а са земунске стране, сви власници, чак и нелегално изграђених објеката, добиће адекватну накнаду и смештај.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару