Читај ми!

Светска банка оцењује регион

Оснивање фирме у региону најтеже је у Приштини, а најлакше у Скопљу, јер је за то потребно само три дана. Грађевинска дозвола најбрже се добија у Никшићу, а у Београду се на њу чека и годину дана, показује извештај Светске банке у конкуренцији 22 града југоисточне Европе.

Од свих градова у региону, привредни спор најлакше је решити преко суда у Зрењанину, основати предузеће у Скопљу, добити грађевинску дозволу у Никшићу, извршити пренос својинских права у Балти и Кишињеву (Молдавија), показује извештај о пословању у југоисточној Европи у 2011. години, који су израдиле Светска банка и Међународна финансијска корпорација.

Извештај за 2011. показао је да регион југоисточне Европе наставља да унапређује пословну регулативу за предузетнике, а у свим испитаним градовима сада се лакше послује у поређењу са 2008. годином.

Најтеже је добити грађевинску дозволу у Београду, јер поступак за њено издавање траје готово годину дана, што је пет месеци дуже него 2008. године, основати привредни субјекат у Приштини, уписати непокретност у регистар у Мостару и принудно извршити уговор у Призрену.

Најефикаснији суд у региону, када се ради о решавању привредних спорова налази се у Зрењанину, а поступак траје исто колико и у Сједињеним Америчким Државама.

У Крушевцу се налази један од најспоријих судова у региону.

Са износом који је око 20 пута већи од годишњег прихода по глави становника, градови у Србији се издвајају као једни од најскупљих у региону и у свету када је реч о добијању грађевинских дозвола.

Законом о планирању и изградњи из 2009. године поједностављени су поступци за издавање грађевинских дозвола, али је закон различито утицао на градове.

У Србији је и даље потребно два до три месеца за упис непокретности, али се улажу напори да се тај процес убрза.

Уз дигитализацију катастарских карата, овим реформским процесима време за упис непокретности смањено је за 30 дана у Зрењанину, за 25 дана у Врању, за 20 дана у Београду и за 17 дана у Ужицу.

Реформе упркос кризи 

Према извештају Светске банке и Међународне финансијске корпорације, економије у југоисточној Европи наставиле су да реформишу пословне прописе, упркос глобалној финансијској кризи.

У 19 градова у којима је стање испитивано, побољшање је остварено најмање у једној од четири области које су биле предмет испитивања. 

У периоду између 2008. и 2011. године, владе и локалне самоуправе извршиле су 48 реформи у циљу олакшавања услова за оснивање привредних субјеката, јачања својинских права на непокретностима, побољшања ефикасности процеса добијања грађевинских дозвола и побољшања ефикасности у решавању привредних спорова.

Трошкови за започињање пословања смањени су у региону у просеку са 23 на 13 одсто од просечног прихода по глави становника, а време за добијање грађевинске дозволе и за упис непокретности скраћено за више од месец дана.

Групацију Светске банке чини пет блиско повезаних институција - Међународна банка за обнову и развој, Међународно развојно удружење, Међународна финансијска корпорација, Агенција за мултилатералну гаранцију инвестиција и Међународни центар за решавање инвестиционих спорова.

Свака од тих институција има специфичну улогу у реализацији мисије борбе против сиромаштва и унапређења животног стандарда у земљама у развоју.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару