Читај ми!

Смиривање инфлације

Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик сматра да су највећи проблеми Србије висока незапосленост и инфлација, док је решење извозно оријентисан раст. После рекордне инфлације, наредних месеци биће мање поскупљења, оценио је Лисоволик.

На економском форуму одржаном на Мокрој Гори један од закључака био је да је у наредном периоду најважније да Влада прецизно скроји ребаланс буџета и буџет за наредну годину и да поштује правила о трошењу новца из државне касе. Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик сматра да су највећи проблеми Србије висока незапосленост и инфлација, док је право решење извозно оријентисан раст.

Лисоволик каже да приоритети Србије треба да буду повећање запослености и поправљање услова пословања путем мера које не коштају буџет превише.

"На пример, да се убрзају царинске процедуре, да се више не проверава сваки камион засебно, чиме би се предузећима смањили трошкови. Тек кад се исцрпе такве мере, може се ићи на подстицаје из буџета", рекао је Лисоволик у интервјуу за РТС.

Представник ММФ-а је, такође, навео да верује прогнозама централне банке да ће се, после рекордне инфлације, забележене прошлог месеца, наредних месеци бити мање поскупљења.

"Већ можемо видети назнаке - на међународном тржишту храна појефтињује и тако ће бити и у наредном периоду, а и цене енергената су пале протеклих неколико месеци. Уз релативно стабилан курс и мере Народне банке, верујем да ће инфлација падати", рекао је Лисоволик.

Када су у питању велике осцилације курса динара, према мишљењу Лисоволика, то је нормално, с обзиром на то да у Србији постоји флексибилан режим курса и режим циљане инфлације.

"По нашем искуству, када је циљана инфлација уређена на ефикасан начин, што НБС покушава да уради, курс ће у великој мери бити стабилан, што одговара привреди", истакао је Лисковолик.

Као највеће изазове који стоје пред Владом Србије, Лисоволик је навео очување фискалне одговорности и поправљање пословног окружења. Ти изазови, према његовим речима, подразумевају да Влада не прекорачи дефицит буџета ове и наредне године, што ће, како је рекао, отежати закон о регионализацији.

"Како су кредити скупи, основни носилац раста требало би да буду директне стране инвестиције", сматра Лисоволик.

Представник ММФ-а је рекао да је од Владе стигао захтев за започињење преговора о аранжману из предосторожности. "Започели смо преговоре о аранжману, али тај процес још нисмо завршили. Главни циљ с наше стране је помоћ Влади да оствари два велика циља - фискална одговорност и унапређење пословног окружења", изјавио је Лисоволик.

Међутим, како је навео Лисоволик, на Влади је да одлучи да ли та два циља може да оствари ова уз помоћ аранжмана са ММФ-ом или без њега.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару