Спречена несташица лекова

После најаве да ће готово комплетно руководство "Галенике" бити смењено, а пословна политика и рад компаније преиспитани, из Владе поручују да је брзом реакцијом спречена несташица лекова. На списку дефицитарних лекова, који је ових дана незнатно дужи од уобичајеног, лекови "Галенике", али и других произвођача.

Највећи произвођач лекова у земљи, "Галеника", у блокади је више од месец дана, са дугом од око 120 милиона евра. Да би спречила колапс, Влада Србије је одлучила да осигура гаранцију за кредит од 70 милиона евра за то предузеће како би се измирила доспела дуговања.

Истовремено, најављена је и смена руководства и затражено преиспитивање пословања фабрике.

"Лично мислим и мој утисак је да ће већина руководилаца 'Галенике' остати без посла", каже министар економије Небојша Ћирић и додаје да је Влада дала налог одређеним службама да они који су одговорни, уколико је било кршења закона, буду предмет истражних радњи.

Блокада рачуна "Галенике" онемогућава редовну производњу неких лекова. За сада, грађани из апотека излазе углавном задовољни њиховом снабдевеношћу.

"Апотеци Београд" недостаје око 30 врста лекова, а за већину њих, пацијентима су на располагању одговарајуће замене.

Међу лековима са позитивне листе којих нема у апотекама, а ни њихове замене, јесу таблете "бактрим" и сируп "еритромицин". Залихе антиепилептика "ривотрила" су на измаку, а већ дуже време нема  таблета "нитроглицерина".

"Ја се надам да ће апотекарске установе и сви они који брину о лековима и присутности лекова на тржишту испоставити захтев Министарству и да ћемо заједничким снагама тај проблем решити на обострано задовољство и задовољство оних корисника којима су ти лекови потребни", рекао је министар здравља Зоран Станковић.

Одлуком Владе, Републички завод за здравствено осигурање, лекове ће плаћати директно произвођачима, а не здравственим установама и апотекама, што је до сада отежавало наплату дуговања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару