Читај ми!

Бољи дијалог Владе и привреде

Решавање проблема високе незапослености и ненаплативих кредита и бољи дијалог Владе и привреде, најважнији су задаци пред Србијом, оценио главни економиста Европске банке за обнову и развој Ерик Берглоф.

Главни економиста Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Ерик Берглоф, после разговора са представницима српске привреде, оценио да је један од најважнијих изазова за Србију у наредном периоду бољи дијалог Владе и привреде.

Берглоф је, у изјави новинарима у Српском пословном клубу "Привредник", истакао да је током састанка са привредницима констатовано да не постоји конструктиван дијалог Владе и приватног сектора, као и да је неопходно да Влада користи средства на транспарентнији начин.

Према његовим речима, економисти ЕБРД-а су са српским привредницима разговарали о томе како да се пословна клима у Србији унапреди тако да буде што конкурентнија за улагања, односно како да се побољшају услови пословања.

Берглоф је навео да је веома важно да се створи већи простор за развој приватног сектора, да се обезбеди довољно средстава за његово финансирање, као и да влада не успорава плаћање приватном сектору, као што је то, рецимо, случај са фармацеутском индустријом.

Ерик Берглоф је подсетио да ЕБРД има у Србији пројекте у готово свим привредним секторима, и у прошлој години одобрен је рекордан ниво средстава од око 580 милиона евра, а очекује се да се сличан ниво инвестиција настави и у овој години.

Берглоф је нагласио да Србија постаје једно од најзначајнијих тржишта за ЕБРД, са улагањима у инфраструктуру, саобраћај, железницу, финансијски сектор, пољопривреду, нагласивши да је та финансијска институција задовољна реализацијом пројеката у Србију али да је, будући да са српским компанијама ради заједнички на пројектима, погођена истим проблемима који погађају и привреду у Србији.

Негативан утицај глобалне кризе

Оцењујући да је Србија била под значајним утицајем светске економске кризе и да је сада у процесу изласка из ње, Берглоф је указао да пред њом и даље стоје значајни изазови, као што је смањење незапослености и процента ненаплативих кредита.

Председник Српског пословног клуба "Привредник" Бранислав Грујић истакао је да би долазак делегације ЕБРД-а у Србији могао да повећа обим кредита за Србију, као и да им помогне да лоцирају нове секторе или пројекте, где је могуће да улажу као партнер српским фирмама.

"Људи из ЕБРД-а, који су у посети Србији одлучују о захтевима српских фирми за нова средства и важно је да они имају одговарајућу слику о нашој земљи", истакао је Грујић.

У првом делу саветовања представници ЕБРД-а су са српским привредницима разговарали о стању и пословном амбијенту у Србији, а дијалог је настављен по секторима - производњи, финансијама, енергетици, грађевинарству и инфраструктури, регионалном повезивању и трговини.

Према речима Грујића, на округлом столу везаном за грађевинарство било је речи о законодавству у тој области, проблемима власништва и енергетској ефикасности, имајући у виду да је Србија енергетски високо зависна земља.

Власник "МК комерца" Миодраг Костић нагласио је да је ЕБРД "битан фактор стабилности" јер када та институција улаже у одређену земљу може се рачунати на то да ће доћи и други инвеститори.

Према његовим речима, ЕБРД има улогу да, осим финансирања бизниса, доноси и одговарајући ниво транспарентности у пословању, а утиче и на бржи процес транзиције, што је Србији неопходно.

Административне препреке теже од корупције

Костић је истакао да Србија мора да брже уклања административне препреке у пословању, што је, према његовој оцени, значајнији проблем од корупције.

Власник "МК комерца" је навео да криза у Србији није још прошла, али да је стала и проблем је што постоји вишак ликвидности у банкарском сектору, а банке немају коме да дају новац, "други проблем је што нема кредита на дужи рок, јер у нови инвестициони циклус не може да се крене са кредитима на годину дана".

Костић је истакао да у Србији нема дугорочног капитала и великих здравих компанија које би могле да буду мотор развоја.

Генерални директор "ИТМ групе" Топлица Спасојевић изјавио је да је са представницима ЕБРД-а било речи о томе како инвестициона клима може да се побољша, и указано је на неопходност транспарентности прописа.

Спасојевић је напоменуо да је Србији потребан нови инвестициони циклус, пре свега, у пољопривреди, индустрији, енергетици и инфраструктури јер без три милијарде евра страних инвестиција годишње неће моћи да буду спроведени планови предвиђени стратегијом развоја до 2020. године.

Топлица Спасојевић је оценио да ће без продаје "Телекома Србија" бити тешко достићи тај ниво инвестиција у овој години, на шта би негативан утицај могао да има и неповољан развој догађаја у Грчкој.

Представници лондонске централе ЕБРД-а бораве у Београду у склопу редовних консултација, чији је циљ разматрање инвестиционих циљева Србије и учешће у пројектима ЕБРД-а.

ЕБРД је до сада дала Србији више од две и по милијарде евра за разне секторе привреде и помогла активирање додатних улагања већих од три милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару