Читај ми!

Нова радна места у Крагујевцу

Почела градња четири фабрике "Фијатових" добављача у бившој касарни "Грошница" код Крагујевца. У новим погонима, који би требало да буду завршени до децембра, посао ће добити готово хиљаду радника, најавио министар економије Небојша Ћирић.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић изајвио је у Крагујевцу да ће до краја године бити изграђене четири фабрике компонента за потребе компаније "Фијат аутомобили Србија" и најавио да ће у њима посао наћи око 1.000 људи.

Према његовим речима, вредност инвестиције је око 100 милиона евра.

Ћирић је, при обиласку почетка радова на изградњи четири фабрике произвођача "Фијатових" компонената на локацији бивше касарне "Грошница", рекао да ће Влада до краја године испунити своју обавезу и изградити саобраћајну петљу до те локације.

Према његовим речима, тренутно се изводе радови на две трећине површине бивше војне касарне, а на остатку тог плаца биће започети радови када се исели остатак војне касарне.

Ћирић је додао да ће, поред четири фабрике у Грошници и три поред саме фабрике "Фијат аутомобили Србија" у Крагујевцу, као подизвођачи бити ангажован већи број комапанија у Шапцу, Нишу и другим градовима.

У самој фабрици ће, према најавама министра, бити запослено око 2.500 људи, у фабрици компонената за те аутомобиле још 1.000, а непосредно ће од производње аутомобила живети око 10.000 људи.

"То је доказ да је аутоиндустрија и индустрија аутмобилских делова у Србији живи другу младост", рекао је Ћирић и најавио почетак пуне серијске производње нових модела аутомобиле у фабрици "Фијат аутомобили Србија" у марту или априлу 2012. године.

"Србија ће тада постати један од центара аутомобилске индустије у Европи", нагласио је Ћирић.

Производња седишта, пластичних делова и гума

Генерални директор компаније "Фијат аутомобили Србије" Ђовани де Филипис рекао је да ће на локацији "Грошнице" бити изграђене хале компаније "Џонсон контрол ситс", "Прома", "Сиџит" и "ХТЛ фитинг", које ће производити седишта, пластичне делове и монтираће гуме.

"Филипис" је најавио и да ће на матичној локацији поред фабрике "Фијат аутомобили Србија" бити изграђене још три фабрике делова, од којих ће две бити највећег "Фијатовог" добављача компаније "Мањети Марели", а трећа ће бити заједничко предузеће "Мањети Марелија" и "Џонсон контрола".

Потпредседник "Џонсон контрола" Марсио Равеђи рекао је да ће та компанија у Крагујевцу производити седишта, у хали површине 30.000 квадратних метара и додао да та фирма може да запосли од 150 до 250 радника у Србији, у зависности од развоја производње.

"Задовољан сам условима у Крагујевцу", изјавио је Равеђи и додао да сви радови морају да буду завршени за 10 месеци, како би призводња делова почела у мају следеће године.

Лидер Уједињених региона Србије и бивши министар економије Млађан Динкић рекао је да ће се 80 одсто компоненти за аутомобиле које ће производити фабрика "Фијат аутомобили Србија" производити у Србији. Како је прецизирао, у Србији ће се производити скоро сви делови, осим мотора.

У посети касарни "Грошница" био је и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и многобројне званице.

У Крагујевцу је отворена дирекција Националне службе за запошљавање која је, одлуком Владе Србије и Изменама закона о запошљавању и Закона о осигурању у случају незапослености, измештена у тај град.

На отварању је најављено да ће ускоро у граду на Лепеници, бити отворена централа за запошљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару