Незапосленост мучи Америку

Америка је и даље оптерећена незапосленошћу, већом од девет одсто. Вашингтон најављује план обуке којим би се, сваке године, запослило 10.000 инжењера.

Враћање људи на посао најозбиљнији је изазов за Сједињене Америчке Државе, каже амерички председник Барак Обама. Иако изашла из рецесије и са солидним привредним растом, Америка је и даље оптерећена незапосленошћу, већом од девет одсто. Вашингтон зато најављује план обуке којим би се, сваке године, запослило 10.000 инжењера.

Како се приближава предизборна кампања за америчке председничке изборе 2012. године, тако и питање нових радних места доминира тамошњом политичком сценом. У мају је број запослених повећан за само 54.000, што је три пута мање од очекиваног.

"Неизвесност је највећи проблем за мала предузећа и њихове власнике. Они не знају колики ће им бити порез и када ће да се повећа. Забринути су због нових законских одредби и великих издвајања за здравствено осигурање, која ће у будућности бити још већа", каже Џин Кард, из Националне асоцијације независних послодаваца.

Председник Обама, који је недавно основао Савет за послове и конкурентност, каже да отварање радних места и опоравак економије неће захтевати радикалне промене, већ здраворазумске идеје.

Подсетио је да је у протеклих 15 месеци у приватном сектору отворено више од два милиона радних места.

Стручњаци, међутим, упозоравају да је запошљавање уско повезано са потрошњом, која је све слабија и тржиштем некретнина које је, кажу, суморно. Вилијам Роџерс, професор "Рутгерс" Универзитета, сматра да се мора решити проблем тржишта некретнина.

"Вредност кућа и станова опада, а многи људи су финансијски већ потонули. Задужења код банака већа су им од вредности некретнина, па многи имају проблем да се преселе негде где имају веће шансе да се запосле", каже Роџерс.

Презадужена је и држава, са 14,3 хиљаде милијарди долара. Влада најављује стезање каиша и смањивање расипања државног новца.

Економисти водећих банака, ипак, су оптимисти. Инфлација је, кажу, најнижа за шест месеци, а охрабрује и привредни раст од три одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару