Читај ми!

Србија у Енергетској повељи?

Апликацију за чланство у Енергетској повељи, Србија ће припремати од јесени. Чланство у повељи је битно, не само због енергетске независности земље, конкурентности и сигурног снабдевања енергијом, већ и зато што олакшава инвестиције.

У протекла два дана, делегација ЕПС-а је у Бриселу представила и будуће инвестиције из "Беле књиге" и разговарала о учлањењу земље у Енергетску повељу. Добили су уверавања да ће део извештаја Европске комисије о напретку Србије у придруживању Унији у области електроенергетике, бити позитиван.

Енергетска повеља је међународна институција која обухвата 40 одсто светског тржишта енергије.

Апликацију за чланство Србија ће припремати од јесени. Чланство у повељи је битно, не само због енергетске независности земље, конкурентности и сигурног снабдевања енергијом већ и зато што олакшава инвестиције.

"Енергетска повеља има добру сарадњу са ЕПС-ом и Србијом, земљом са великим енергетским изворима, посебно обновљивим, који могу ефикасно да се развију. Нови пројекти су у интересу ваших грађана, државе али и региона Југоисточне Европе", рекао је заменик генералног секретара Енергетске повеље Владимир Рахмањин.

Представљањем "Беле књиге" с пројектима зелене енергије у Бриселу, ЕПС покушава да обезбеди новац из претприступних фондова Уније и привуче што више инвеститора.

"Посета и пројекат 'Бела књига' је подршка процесу придруживања Европској Унији. Пројекти из 'Беле књиге' су управо принципи које је ЕУ задала, како земљама чланицама тако будућим кандидатима", указао је генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

Из ЕПС-а поручују да су спремни и за постепено отварање тржишта електричне енергије од јануара идуће године.

"Мислим да Србија и ЕПС имају важну улогу у обезбеђивању сигурности снабдевања електричном енергијом западног Балкана као и развоја енергетског тржишта не само региона већ и ЕУ", рекао је Хајнц Хилбрехт из Директората за енергију ЕУ.

У протеклој деценији из земаља Уније, ЕПС је обезбедио милијарду евра донација и повољних кредита. Вредност нових послова из "Беле књиге" је четири милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару