Читај ми!

Јуан осваја свет

Кинеске власти ће у наредне две године знатно олабавити контролу јуана, најавио Гуо Шуђинг, који важи за најозбиљнијег кандидата за гувернера кинеске централне банке. Он очекује да би јуан за пет година могао да постане конвертибилан.

Кина ће у следеће две године вероватно знатно олабавити контролу јуана, јер Пекинг жели да прошири коришђење своје валуте у иностранству, изјавио је директор кинеске "Грађевинске банке" Гуо Шуђинг.

Гуо, којег поједини аналитичари виде као могуђег следеђег гувернера кинеске централне банке, рекао је да би јуан за пет година могао постати конвертибилан, објавио је Волстрит џорнал.

"То не значи да неће бити регулисања, али би прекограничне трансакције могле постати нормалне, као и у другим земљама", рекао је Гуо у интервјуу америчком листу. Кинеска "Грађевинска банка" је једна од четири велике банке те земље.

Пекинг сада строго контролише токове јуана у Кину и из ње како би заштитио земљу од спекулативних инвеститора и поремеђаја у светској економији.

Страним инвеститорима је потребна владина дозвола за замену стране валуте за јуане ради инвестирања у Кину, док је домаћим компанијама и појединцима, такође, потребна специјална дозвола за коверзију јуана ради реализације великих пројеката у иностранству.

Пекинг је последњих година ублажио лимите који се тичу конвертибилности јуана, у настојању да повеђа коришђење домађе валуте у иностранству.

Кина је потписала валутне своп аранжмане са неколико земаља и покренула мере за постизање споразума о трговини у јуанима са низом земаља, углавном у југоисточној Азији.

Трговина финансијским продуктима, око јуана, такође, је у експанзији у Хонгконгу, полуаутономној кинеској територији која представља пробни терен за амбициозни циљ Кине да своју валуту претвори у глобалну.

Гуо, који је раније био шеф одсека централне банке за управљање огромним кинеским девизним резервама, такође, је изразио поверење у амерички долар, с обзиром на садашњу суверену дужничку кризу у еврозони.

"САД ће увек бити најбоља опција, или бар релативно добра опција, за пласирање нашег новца захваљујуђи снази њихове економије, предвођене иновацијама", рекао је Гуо.

Кинеске девизне резерве, највеће на свету, повећане су на крају марта на рекордних 3,0447 билиона долара.

Највећи део тог новца је уложен у нископриносне, али релативно сигурне америчке владине обвезнице, мада Кина од глобалне финансијске кризе инвестира све веће суме у активе деноминоване у еврима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи