Читај ми!

Субвенције чекају Владу

Уредбе о употреби субвенционисаних кредита, биће донете на телефонској седници Владе, док се Уредба о подстицају по хектару очекује до краја следеће недеље. Мали произвођачи сматрају да је та мера добра, а велики да ће бити оштећени.

Иако је било планирано, Влада у четвртак није расправљала о субвенцијама у пољопривреди. Како сазнаје РТС, уредбе које прописују употребу субвенционисаних кредита биће донете данас на телефонској седници Владе, док се Уредба о подстицају по хектару очекује до краја следеће недеље.

Најављено је да ће регистрована газдинства ове године добијати 14.000 динара по хектару, и то не за више од десет хектара. Мали произвођачи и стручњаци сматрају да је та мера добра, док велики произвођачи сматрају да ће бити оштећени.

Пољопривредни произвођачи који имају више од десет хектара земље кажу да би их промена аграрне политике погодила. Траже да субвенције остану на нивоу прошлогодишњих, то јест да се дају за највише 100 хектара земље.

"Уколико се донесе оваква уредба, многи пољопривредни произвођачи ће бити оштећени, јер су узимали кредите, улагали су у сетву и задужили се јер су рачунали на ове паре које су биле обећане", каже Војислав Малешев из "Клуба 100 плус".

Произвођачи који немају велике поседе кажу да су подстицаји потребнији њима, јер велики већ имају довољно, а малима је потребна субвенција како би имали од чега да почну.

У Асоцијацији пољопривредника Србије сматрају да би требало пажљиво сагледати шта би новом уредбом мали произвођачи добили, а велики изгубили.

Драган Недељковић, из Асоцијације пољопривредника Србије, каже да је оправдан гнев пољопривредника које су погодиле уредбе које касне, али је чињеница да су мали угрожени и да им треба помоћи.

Сваки десети велики произвођач

Како готово 90 одсто пољопривредних газдинстава има мање од десет хектара, стручњаци објашњавају да њих треба подржати.

"Чињеница је да у ситуацији када је мали колач који држава издваја за подршку пољопривредној производњи да је изузетно потребно подржати мале који су много рањивији од великих", каже Драго Цвијановић из Института за економику пољопривреде.

Зорица Васиљевић, са Пољопривредног факултета у Београду, истиче да би комерцијално газдинство постало јаче и да би могли да достигну ниво доходка који им обезбеђује нормалан стандард.

Народна банка подржава мере за помоћ пољопривредницима, које обезбеђују снабдевање домаћих потрошача по приступачним ценама.

Гувернер каже да не би требало подстицати производњу примарних пољопривредних производа који се извозе непрерађени. Подсетимо, право на субвенције имају само газдинства која су регистрована и плаћају доприносе ПИО фонду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?