Читај ми!

Цена Хасап стандарда

Хасап стандард, чијом применом се обезбеђује безбедност хране у производњи, преради и промету, обавезан је у ЕУ. Иако је његово увођење од 11. јуна обавезно и у Србији, више од половине угоститеља није увело Хасап.

Иако их на то обавезује закон и рок који истиче 11. јуна, више од половине угоститељских објеката није увело Хасап стандард, систем који треба да осигура безбедност хране у производњи, преради и промету.

Примена тог стандарда олакшаће борбу са конкуренцијом, омогућити ефикаснији систем пословања, а извоз у Европску унију постаће једноставнији.

После увођења Хасап стандарада покварен или бајат производ, прљавштина у просторијама где се кува али и једе храна, прављење, али и послуживање хране у посудама које нису отпорне на бактерије требало би да буду ружна прошлост.

Хасап стандард гарантује детаљну анализу у производњи хране од њиве до трпезе.

"Предности Хасапа су што се тиче клијената и гостију то да они имају безбедан производ, док власник ресторана може да контролише своје раднике, да контролише намирнице које је добио у својој локал", каже власник ресторана Душан Мрђеновић.

Мрђеновић наводи да власник може да се заштити уколико дође до неких проблема и неисправности у производу.

На пример дрвену даску за сечење замениће она од куване пластике. Есцајг не сме да буде од дрвета већ од метала.

Трошак за угоститеље 

За угоститеља је проблем већи и скупљи ако консултант, кога такође морају да ангажују, процени да у кухињи треба више од промене даске и кашике.

"Математика којом се воде је да што мањи простор буде производни, а да има што више седећих места. Ако се кухиња адаптира, јер нису одвојени прљаво и чисто, а није могуће те елементе увести на једноставан начин, то повећава цену увођења Хасапа", каже власник пицерије Александар Сипић.

Строге хигијенске услове или цену увођења Хасап стандарда многи доживљавају као непотребан трошак. Из Министарства пољопривреде кажу да је то улагање исплативо у будућности. А за оне који то још нису стигли да ураде, могуће је продужење рока.

"Мислим да ћемо свакако у првој недељи јуна имати потпуно јасну слику и то је тренутак када ћемо видети како ћемо се поставити према овој ствари. Важно је да имамо стандардизован овај део тржишта и овај део промета", каже министар пољопривреде Душан Петровић.

Светска здравствена организација Хасап систем сматра најефикаснијим средством за контролу болести изазваних храном, а обавезан је у земљама Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?