Читај ми!

Неуспеле приватизације

Поништен сваки четврти уговор приватизације друштвених предузећа у Србији. Посредством Агенције за приватизацију од почетка године продата само два друштвена предузећа, а 22 купопродајна уговора су раскинута.

Посредством Агенције за приватизацију, од почетка године, продата су само два друштвена предузећа, а 22 купопродајна уговора су раскинута. Због кризе и чињенице да је све што вреди већ продато, у Агенцији не очекују значајније приходе од продаје друштвених фирми. Од почетка приватизације друштвених предузећа у Србији, сваки четврти уговор је поништен.

Уговор је раскинут са купцем крушевачке "Жупе" пре скоро шест година, а новог власника нема ни у најави. У компанији нема праве производње, програма реструктурирања, а радницима се дугује 10 плата.

Миленко Михајловић из Савеза синдиката Крушевац каже да од 35 приватизованих предузећа, имају 13 раскинутих купопродајних уговора.

"Најгоре је што је око 8.000 људи остало без посла на основу приватизације", навео је Михајловић.

У Агенцији за приватизацију кажу да они више нису институција какву знамо с почетка транзиције. Њихов задатак није више да што пре продају, па ни држава више не рачуна на приходе од приватизације друштвених предузећа.

Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић рекао је да у тој институцији раде потпуно други, али једнако друштвено одговоран посао, који се своди на проналажење решења за предузећа, за која се показало да приватизација није дала резултате и која су се вратила држави.

У овом тренутку Агенција је у 220 фирми, са чијим је купцима раскинула уговоре, поставила за руководиоце стручњаке изабране на јавном конкурсу.

Задатак им је да обнове производњу и припреме предузеће за неку нову продају. Тако је и издавачко предузеће "Просвета" добило државног менаџера. У некада успешној кући, затекао је свега 70 запослених и то у јединој књижари која им је остала - у Кнез Михаиловој улици, и дуг од 170 милиона динара.

"Мора да се направи програм како ће се то решити. Рачун функционише и бар за сада се исплаћују са закашњењем минималне зараде", навео је државни менаџер у "Просвети" Родољуб Тодоровић.

Да ли због мањкавости Закона о приватизацији или пропуста у процедурама, тек приватизација у Србији није привреду учинила ефикаснијом. Напротив, донела је нове проблеме.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?