Читај ми!

Локомотива опоравка ЕУ

Немачка је потпуно изашла из кризе, што ће убрзати опоравак целе Европске уније, оцењују аналитичари. Иако слабије чланице ЕУ у дужничкој кризи рачунају на подршку Немачке, већина Немаца не гледа благонаклоно на то.

Најновији економски показатељи за Немачку су одлични, слажу се аналитичари. Највећа европска економија потпуно је стала на ноге и вратила се на ниво од пре кризе.

То радује Европску унију, јер, осим што је мотор опоравка, најбогатија чланица даје највише новца за заједничке подухвате. Ни немачки новчаник, међутим, није без дна, кажу у Берлину, па је све више противника европског механизма за спасавање дужника.

Пошто је објављено да је немачки бруто домаћи производ од почетка јануара до краја марта порастао за један и по одсто, аналитичари су закључили да расте како није никад од уједињења - на годишњем нивоу по стопи већој од пет одсто.

"Срећни смо што је раст заснован на широкој основи. Није реч само о извозном буму, него и на добром стању домаће потрошње и инвестиција. Немачка још једном постаје централа за економско напајање Европе", каже Јенс Нагел, председник Удружења извозника.

То су добре вести за Европску унију, посебно еврозону у којој је све јаснији јаз између јаких и слабих економија, кажу у Бриселу за немачки успех.

"Бруто домаћи производ Европске уније премашиће следеће године ниво од пре кризе. Другим речима, криза нас је 2008. одвела у рецесију са падом од четири одсто, али сада се опорављамо", каже европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

Стручњаци, међутим, кажу да се управо најзадуженије земље Европске уније неће окористити од немачког економског успеха.

Против плаћања туђих рачуна

"Мађарска и Чешка, на пример, испоручују делове за нашу извозну индустрију. Али Грчка и Португалија немају много везе са нашом индустријом, зато немају користи од улоге Немачке као извозне машине", каже Јенс Нагел, председник Удружења извозника.

Грчка и Португалија, међутим, рачунају на немачки новчаник. Немачка даје огроман новац за спас европских дужника, иако и сама дугује две хиљаде милијарди евра.

Стручњаци кажу да број изгледа драматично, али није, јер дуг није премашио 80 одсто бруто домаћег производа.

Ипак, на политичкој сцени све је више противника плаћања туђих рачуна. На пример, међу либерал-демократама, партнерима у влади канцеларке Ангеле Меркел, има оних који су већ предлагали Грчкој да прода острва и врати дуг.

"Ако извештаји не буду повољни, као заштитиници новца пореских обвезника, морамо да кажемо не", каже посланик либерал-демократа Ото Фрике.

Најновије анкете показују да само петина Немаца сматра добром одлуку да се помогне Грчкој, док је половина сматра лошом. То прати и губитак поверења у евро - Немци радије купују некретнине, земљиште и драгоцене метале, него да чувају заједничку валуту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?