Читај ми!

Високе акцизе угрожавају транспорт

Превозници се жале на високе цене горива и траже враћање трећине новца од акциза, а министар Милутин Мркоњић одговара да ће предлог вероватно бити прихваћен почетком наредне недеље.

Због високих акциза на нафтне деривате све је више проблема. Домаћи превозници кажу да им то угрожава даљи рад - од државе траже враћање трећине новца од акциза на гориво. У министарствима инфраструктуре и финансија обећавају да ће проблем бити решен почетком идуће седмице.

Транспорт је битна грана српске привреде - 10 хиљада превозника у државну касу улије 500 милиона евра годишње. Превозници се жале да због скупог горива месецима гомилају само губитке.

"Сада имамо економски проблем и ако нам држава не помогне неће много превозника да дочека крај године. Имамо најскупљи евродизел у окружењу", рекао је представник Удружења транспортер Љубинко Златић.

Представник Удружења транспортера Неђо Мандић каже да разумеју проблеме које има држава, али да су и они у изузетно тешкој економској ситуацији.

"Са друге стране наша конкурентност на европском тржишту пада јер друге земље имају олакшице у разним облицима па и у повраћају акцизе. Ми немамо и због тога смо мање кокурентни и губимо и на домаћем и на страном тржишту" рекао је Неђо Мандић.

Само на акцизе, транспортери сваке године дају држави 60 милиона евра. Сада траже да им се врати трећина, 20 милиона евра.

"Њихов предлог за враћање акцизе до понедељка ћемо да размотримо и обавестимо председника Владе и донесемо став. Мислим да ће тај предлог бити прихваћен" рекао је Милутин Мркоњић, министар инфраструктуре и енергетике.

Превозници подсећају да је враћање прихода од акциза пракса у већини земаља. У Словенији рецимо, по литри горива враћа се 13 евроценти, а у Црној Гори 20 евроценти. Зато не чуди што све више наших превозника тражи посао у земљама окружења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?