Читај ми!

Самит Г8 у Довилу

Лидери најразвијенијих земаља света на самиту Групе 8 у Довилу указали да је неопходно да Грчка учини даљи напредак у својим фискалним реформама и да сарађује са ММФ-ом. Тема самита и ситуацију у арапским земљама и план за економску и финансијску помоћ.

У француском граду Довили почео је самит Групе осам најразвијенијих држава света. У центру пажње су актуелни догађаји на северу Африке, како да се оконча конфликт у Либији и одговор Групе осам на револуције које су се одиграле у Египту и Тунису. Домаћин самита Никола Саркози каже да либијски вођа мора да напусти положај али да то не значи и одлазак у изгнанство.

Лидери Групе осам указали су да је неопходно да Грчка учини даљи напредак у својим фискалним реформама и да сарађује са Међународним монетарним фондом на решавању свог дужничког проблема, изјавио је заменик главног секретара јапанског Кабинета Тецуро Фукујама.

Лидери Г8 током разговора о светској економији на годишњем самиту нису разматрали битку око наследника извршног директора ММФ, рекао је Фукујама и додао да су они, међутим, указали да су дужнички проблеми у зони евра фактор који негативно утиче на светску економију.

Један дипломатски извор у Европској унији је у изјави за Ројтерс рекао да у садашњем нацрту коминикеа са самита Г8 није одобрена кандидатура француске министарке финансија Кристине Лагард за новог шефа ММФ.

Лагард је јуче изјавила да ће бити кандидат за наследника Доминика Строс-Кана који је овог месеца дао оставку због оптужби за сексуални напад.

Јапан за обновљиву енергију

Јапан ће повећати удео "зелене" енергије на 20 одсто у својим укупним испорукама енергије до 2020, изјавио је премијер Јапана Наото Кан на самиту лидера Групе осам најразвијенијих земаља света (Г8) у француском граду Довилу.

Токио такође планира да до 2020. смањи трошкове производње соларне енергије на трећину садашњег нивоа и на шестину до 2030, рекао је он и додао да је владин циљ да инсталира соларне панеле у 10 милиона домаћинстава, пренела је француска агенција АФП.

Јапан води битку за опоравак после разорног земљотреса од 11. марта и цунамија који су усмртили 25.000 људи и нуклеарне кризе која је приморала десетине хиљада људи да напусте своје домове. Та земља се сада суочава са несташицама енергије.

"Поука коју смо извукли из земљотреса и цунамија је да не треба да се плашимо природних појава, али да треба да живимо у складу са њима, искористивши максимум онога што нам природа може пружити", рекао је Кан.

Јапанска влада, уз нуклеарну енергију и фосилна горива, два главна ослонца јапанске енергетске политике, треба да развија производњу енергије из обновљивих извора и да чува и штеди енергију, што су два додатна ослонца, додао је Кан.

"Наша је историјска одговорност да пренесемо те лекције људима широм света и будућим генерацијама", указао је премијер Јапана.

Циљ јапанске владе је да до почетка идуће године стабилизује нуклеарну електрану "Фукушима Даићи", разорену у земљотресу и цунамију, у којој се тренутно налази међународни тим стручњака ИАЕА ради инспекције.

О арапским земљама

На дводневном самиту лидера Групе осам најразвијенијих земаља света (Г8), главна пажња  посвећена је превирањима у арапским земљама, јер ти догађаји засењују дефиците и строге мере штедње и изазивају највећу забринутост индустријализованог света.

Амерички председник Барак Обама и остали учесници скупа покушаће да обједине своју економску моћ, како би подржали демократске промене широм арапског света, преноси агенција АП.

Египат и Тунис, који су позвани на самит, желе да покажу лидерима Г8 и међународним финансијерима да су и даље погодна инвестициона дестинација, што би могао бити тежак задатак, с обзиром на то да је и будућа политика њиховихв влада и даље нејасна.

Лидери САД, Канаде, Британије, Немачке, Француске, Јапана, Италије и Русије сусрешће се са партнерима из Туниса, Египта и вођом Арапске лиге ради договарања појединости о, како су неки назвали, "новом Маршаловом плану" за те арапске земље, сличном великој америчкој помоћи Европи после Другог светског рата.

Прошле седмице је председник Обама изјавио да су Сједињене Америчке Државе затражиле од Светске банке и Међународног монетарног фонда да на самиту Г8 поднесу план који ће утрти пут стабилизацији и модернизацији економија Туниса и Египта.

САД ће опростити Египту до милијарду долара дуга и гарантовати још милијарду долара ради финансирања инфраструктуре и запошљавања.

Обама је рекао да ће затражити од Конгреса да финансира предузетничке фондове који ће обезбеђивати новац за инвестирања у те две земље, а тај захтев је дошао у време када Конгрес тражи смањење потрошње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару