Читај ми!

Помоћ малим пољопривредницима

Држава ове године субвенционише пољопривреднике који имају до 10 хектара земље, сазнаје РТС. Стучњаци оцењују да је намера Владе да субвенционише мала газдинства добра, јер су велика имања довољно јака да могу да се снађу на тржишту.

Влада Србије сутра расправља о субвенцијама за пољопривреду, најавио је премијер Мирко Цветковић, указујући да је то потребно због поскупљења пољопривредних и прехрамбених производа на домаћем и светском тржишту.

Коначно ће бити познато да ли ће подстицаје од 14.000 динара по хектару добијати само произвођачи који имају до 10 хектара земље.

Пролећна сетва је завршена, усеви су никли, а пољопривредници још не знају на колике субвенције имају право. Многи су се довијали како би обезбедили све што је потребно за производњу.

"Није исто ако имамо принос од 4 тоне по хектару или 7,8 тона по хектару. Малом произвођачу је битно да добије субвенције од министарства да би могао да произведе више робе и тако преживи у пољопривреди", рекао је Зоран Сефкеринац, председник Удружења пољоприведника из Панчева.

Владимир Ракић, пољопривредник из Ужица, каже да је неопходно стимулисати мање произвођаче.

"Ми бисмо можда проширили производњу, узимали земљу у аренду или у трајно власништво" рекла је Татјана Угарковић, пољопривредник из Кикинде.

Стратегија кочила одлуке

Из врха власти, пак, тврде да им је било потребно време да направе праву стратегију подстицања, како би и грађани и држава на прави начин искористили то што храна у свету поскупљује.

"Мислим да се, ипак, не касни са тим, имајући у виду да је било потребно да се направи озбиљнији приступ начину на који пољoпривреду треба подржати у функцији новонастале околности, а то је да су њихове цене, пољопривредни производи, значајно расле много више него остале цене", рекао је премијер Мирко Цветковић.

Држава је прошле године помагала домаћинства до 100 хектара и за то потрошила 120 милиона евра, али производња по хектару није повећана, кажу стручњаци. Како је буџет ограничен, објашњавају, у наредном периоду требало би стимулисати мала газдинства која имају шансу да повећају продуктивност.

"Сигурно је да су велика газдинства финансијски, техничко-технолошки са механизацијом опремљенији, њима је много лакше не само да производе, него и да враћају кредите које рецимо у овом тренутку нуди министарство и банке са каматом од осам одсто", рекао је Драго Цвијановић, из Института за економику пољопривреде.

Сточари ће, кажу у министарству, и даље моћи да рачунају на премију од пет динара за литар млека и субвенцију од 25.000 динара по грлу.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару