Читај ми!

НИС на бушотинама у Румунији

Заједнички пројекат развоја Нафтне индустрије Србије и нафтне компаније "Ист вест петролеум корпорејшн" омогућиће НИС-у истраживање нафте у Румунији на 12 бушотина.

Нафтна индустрија Србије склопила је са нафтном компанијом "Ист вест петролеум корпорејшн" (ЕWP) Меморандум о разумевању за бушење 12 бушотина на четири блока у Румунији, саопштила је компанија.

"Нови заједнички пројекат развоја блокова на територији Румуније, који су саставни део имовинског портфолија компаније, један је од низа корака које је НИС предузео како би проширио своје присуство изван Србије и реализовао стратегију трансформације компаније у активног регионалног играча на балканском енергетском тржишту," изјавио је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Активно учешће НИС-а у том пројекту омогућиће стицање нових искустава и примену иновативне технологије за разраду комплексних резерви.

Према прорачунима, успешни резултати истраживања омогућиће НИС-у да удвостручи своје резерве.

На овој територији, која се налази у близини многобројних нафтних и гасних поља, потврђен је и конвенционални и неконвенционални ресурсни потенцијал, наводи се у саопштењу.

Нови сеизмички подаци користиће се за побољшање нивоа конвенционалних нафтних и гасних жила које су потврђене на овом подручју, да би се даље проучио неконвенционални шкриљчани потенцијал и одабрала места за бушење.

НИС, као лидер у истраживањима, тренутно врши обимна истраживања и производњу у региону Војводине, у северној Србији, која се граничи са румунским концесијама.

Очекује се да ће оперативне могућности компаније и геолошко познавање региона значајно допринети успешности румунског програма истраживања, наводи се у саопштењу и додаје да румунска Влада треба да ратификује концесију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару