Читај ми!

Исплативија штедња у динарима

Грађани који су пре пола године орочили хиљаду евра, данас добијају 27 евра, а они који су орочили 107 хиљада динара, добиће камату 171 евро. Економисти, ипак, процењују да стабилан динар не може дугорочно да се одржи.

Снажење динара све више ствара апсурде у пословању предузећа, банака и штедиша, иако у Народној банци кажу да је курс динара резултат понуде и тражње. Грађани који су пре пола године орочили хиљаду евра, у овом тренутку добијају 27, а они који су орочили 107 хиљада динара, добиће камату 171 евро. 

Економиста сматрају да се стабилан динар не може одржати дугорочно. Према тим проценама, евро ће до краја године вредети 105 динара, а крајем идуће 108 динара.

Курс евра је, иначе, 97 динара и мањи је за 10 процената него пре шест месеци. Међутим, иако преовладава мишљење да су на добитку увозници, ни то није сасвим тачно.

„Када износ аутомобила преведемо у динаре видимо да добијена количина динара много мања него што је била у динарима њихова набавна цена. То нас директно доводи у књиговодствени минус", каже Зоран Драгој из предузећа „Интегра моторс".

"Наша рачуница показује да уколико сте орочили хиљаду евра пре 6 месеци, у овом тренутку добијате 27 евра. Ако сте у истом периоду орочили динарску противвредност од 107 хиљада динара, камата у еврима и по садашњем курсу била би 171 евро. То важи и за купце који су мењали девизе за динаре и инвестирали у уносне државне записе", истиче Јелена Петровић из Фолкс банке.

„Народна банка је успела својим мерама да стимулише и подигне динарску штедњу са 1, 6 на 1,9 одсто. За трајно опредељење штедње у динарима потребна је дугорочна стабилност и цена и курса", објашњава Биљана Вујичић, извршни директор Агробанке.

Стручњаци, ипак, страхују да се стабилан динар не може дугорочно одржати и да је потребна опрезност када дође обрнут тренутак - јачање евра.

"Инвеститори и крупнији играчи су проценили да је време да се улаже у динаре. Промениће се клима и онда ће Народна банка предлагати мере да се спречи одлив девиза", рекао је Зоран Грубјешић, професор Београдске банкарске академије.

Прошле године, Народна банка је потрошила 2, 5 милијарди евра на одбрану курса динара. Управо толико новца банке и осигуравајуће куће држе у хартијама од вредности, за шта ће добити камату од неколико стотина милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару