Читај ми!

Лагардова кандидат за шефа ММФ-а

Француска министарка финансија Кристин Лагард, кандидоваће се за новог шефа Међународног монетарног фонда. Поједине земље до сада нису пружиле подршку о кандидатури.

Министарка финансија Француске Кристин Лагард, објавила је да ће се званично кандидовати за новог шефа Међународног монетарног фонда, чији је директор Доминик Строс Кан поднео оставку пошто је оптужен за покушај силовања у Њујорку.

Лагард се до сада није званично изјашњавала, иако су стизале подршке из разних европских земаља, и данас је на конференцији за штампу у Паризу објавила да жели да се кандидује.

Министарка је рекла да је донела одлуку да се кандидује за генералног директора Фонда после "зрелог размишљања" и у сагласности са француским председником Николом Саркозијем и премијером Франсоа Фијоном који је "у потпуности подржавају" у том подухвату.

Она је рекла да жели да добије "што већи консензус" за своју кандидатуру. Многе европске земље, укључујући Немачку, Британију и Италију подржале су кандидатуру Лагардове, сматрајући да Европа треба да задржи челно место у Фонду, као и да је она добар кандидат.

Сједињене Америчке Државе, чија је подршка пресудна, и Јапан, до сада нису званично стале иза њене кандидатуре.

Група БРИКА без подршке о кандидатури 

Пет великих земаља с привредама у брзом расту Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, јуче су осудили предлог да нови шеф Фонда буде Лагардова. Прећутно правило је да неко из Европе треба да буде на челу ММФ-а, а Американац да води Светску банку.

У саопштењу издатом данас у Бриселу, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, навео је да "у потпуности" подржава кандидатуру Францускиње Кристин Лагард да преузме вођство Међународног монетарног фонда.

Европска комисија сматра да су квалитети Лагардове, као и њено ангажовање за јачање контроле у светској економији, неопходни да се обезбеди спровођење мисије ММФ-а и њеног важног доприноса међународној економској стабилности.

Кандидатура Лагардове треба да превазиђе још једну препреку која се односи на случај у току у француским судовима.

Француски суд треба 10. јуна да објави да ли ће отоворити истрагу против Кристин Лагард око њеног контраверзног вођења случаја везаног за бизнисмена Бернара Тапија, што би јој уништило шансе да буде изабрана на функцију у ММФ-у.

Француска министарка финансија је рекла да има "пуно поверење" у истрагу која је у току и да јој је "савест потпуно мирна".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи