Читај ми!

Држава враћа дугове

Новац за испоручену робу или услуге привредници чекају и по 10 месеци. Највећи послодавац и дужник, држава, обећава да ће ускоро донети закон којим ће бити одређен рок за плаћање дугова и да ће она прва почети да га поштује. Резултати ће бити слаби, уколико се не предвиде казне за прекорачење рока, сматрају стручњаци.

Привредници нису задовољни условима пословања у Србији. Смета им превише бирократије, непоштовање закона, постојање монопола, велике промене курса, и то што новац за испоручену робу или услуге чекају и по 10 месеци.

Привреду мучи и неликвидност - једноставније, то што нема пара. Испоручену робу често је немогуће наплатити, па су компензације све чешће јер, боље ишта него ништа.

"Плаћања у Србији просечно износе 130 дана, имамо и плаћања од 300 дана, а код великих ланаца између 180 и 250 дана. Узрочник томе је што је држава својим неплаћањем дала добар сигнал осталима да се понашају тако", каже председник холдинга "Металац" Драгољуб Вукадиновић.

Не зна се тачно колико држава дугује привреди, али се процењује да је тај износ око милијарду евра.

"Узрок није мањак воље, узрок је криза која је довела до смањења порексих и непореских прихода", каже потпредседник Владе Божидар Ђелић.

У Влади управо сабирају неплаћене рачуне и обећавају да ће ускоро донети закон зарад редовнијег плаћања.

Министар економије Небојша Ћирић сматра да се мора подвући црта, тј. да се одреди датум, 1. јул и да од тог датума, у временском року од 30 или 60 дана, држава извршава своје обавезе.

Према његовим речима, неопходно је направити договор о старом дугу, односно неку врсту репрограма, да би се знало у којем року ће држава измирити обавезе.

Стручњаци кажу да ће резултати бити слаби, уколико се не предвиде казне за оне који прекораче рок.

"У ЕУ законодавно је решено за 30 дана. Има примера да ни тамо није децидно испоштовано, али постоје механизми обезбеђења тих потраживања и да повериоци имају заштиту. Нажалост, мени се чини да ми још нисмо на том нивоу", сматра економиста Миљан Ждрале.

Влада је одлучила да чишћење почне од свог дворишта. Када држава буде плаћала своје обавезе на време, очекују да њен пример следе и други дужници.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи