Читај ми!

Цене отпорне на динар

Динар јача, а цене расту. За евро је потребно девет динара мање него почетком године, али цене нису смањене. Економисти упозоравају да је јачање динара последица тога што страни инвеститори продају евре и улажу у државне хартије на које добијају високе камате.

Србија је европски рекордер - одавно имамо највећу инфлацију, највише незапослених, а и плате су међу најнижима. Однедавно смо на првом месту и по томе што је наша националана валута од почетка године у односу на евро ојачала за више од 10 одсто. Ипак, појефтињења нема.

"То је један од основних закона економије да су цене резистентне, неосетљиве на пад. Нико не жели да скине цену ако не мора, то значи већи профит за произвођача трговца", рекао је економиста Драган Милићевић.

Пијаца је кажу најбоља слика економије. Наша је веома шарена - за килограм трешања или младог грашка потребно је чак 400 динара, док су парадајз и краставци појефтинили 20 до 30 динара по килограму, али не због курса динара.

Продавци кажу да је до пада цена дошло, јер нема пара од продаје, па роба не може да се прода.

Од почетка године инфлација је достигла 6,7 одсто. Само храна на коју трошимо више од трећине онога што зарадимо, поскупела је 10,5 процената.

Од прошлог месеца струја је скупља 13,5 одсто, а сада је Влада одлучила да повећа акцизе на нафтне деривате за два динара, односно 4,5 динара по литру, па ће и гориво поскупети.

"Акцизе су повећане на јефтинија горива. Тако да ће они који имају најмање новца и који су били највећи конзументи домаћих горива сигурно то највише осетити и смањити куповину", рекао је Небојша Атанацковић, власник пумпе.

Повећање акцизе изазваће нова поскупљења, процењују стручњаци, с обзиром на то да се цена горива уграђује у све производе.

Из Министрарства финансија нема одговора на питање да ли је таква одлука била неопходна с обзиром на то да је држава цене, које су под њеном контролом, већ подигла за девет одсто, што је максимум договорен за целу годину.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи