Читај ми!

ЦЕФТА пут до тржишта ЕУ

Интеграција земаља Западног Балкана кроз ЦЕФТА споразум од великог је значаја на путу ка ЕУ, оцењено на Првом београдском економском форуму. Међутим, нерешена билетарална питања, попут косовског царинског печата, могу да угрозе успешну трговину.

Земље ЦЕФТА региона треба сопственим ресурсима да унапреде привредни амбијент, повећају међусобну размену, привуку инвеститоре и обезбеде заједнички наступ на трећим тржиштима, оцењено је на Првом београдском економском форуму о сарадњи у ЦЕФТА региону. Учесници форума навели су да ће се на тај начин створити предуслови за интеграцију на тржиште ЕУ.

Заменик шефа Европске комисије у Београду Адријано Мартинс рекао је да су интеграција земаља Западног Балкана кроз ЦЕФТА споразум и системске реформе које се спроводе у тим земљама од великог значаја на њиховом путу у ЕУ.

Међутим, Мартинс је упозорио да постоје нерешена билатерална питања између земаља Западног Балкана која могу озбиљно да угрозе успешно трговање и економску интеграцију региона, пре свега питање косовског царинског печата.

Мартинс је указао да је ЦЕФТА најбољи начин за политичку стабилизацију свих земаља Западног Балкана и додао да се, захваљујући том споразуму, регионална трговина показала отпорнија на кризу у односу на трговину са ЕУ.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да привреде морају увек да иду испред политике и да је привлачење страног капитала у ЦЕФТА регион главни предуслов за бољитак грађана.

Члан Градског већа Жељко Ожеговић рекао је да је ЦЕФТА споразум добар механизам за унапређење односа у региону уз јачање привреда и стварање доброг инвестиционог амбијента.

Трговина у порасту

Некадашњи министар за економске односе са иностранством Милан Париводић истакао је да је кључна предност ЦЕФТА претварање целог балканског региона у један инвестициони регион.

Члан председништва Уједињених региона Србије Владимир Илић подсетио је да је у порасту трговина између земаља ЦЕФТА. Илић је напоменуо да Србија у размени са другим потписницама споразума остварује суфицит са Босном и Херецеговином, Црном Гором и Македнојим док има дефицит са Хрватском и Молдавијом.

Према Илићевим речима, Србија у ЦЕФТА регион највише извози електричну енергију, гвожђе, челик, брашно, кукуруз, шећер, алкохол, намештај.

Илић, који је био директор Националне службе за запошљавање, навео је да, упркос незапослености, све земље ЦЕФТА региона имају дефицит образоване, компетенте и стручне радне снаге. 

"Свим земљама ЦЕФТА водећи спољнотрговински партнер је ЕУ и све земље тог региона теже прему ЕУ", закључио је Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи