Читај ми!

Јача конкуренција међу банкама

Банке прошлог месеца нису повећале ни број кредита, ни новчани пласман. Банкари брину да ли на нашем тржишту има места за све.

Грађани су протеклих година банкама били најбоље муштерије. Чак половину кредита банке су пласирале управо њима. С друге стране, са седам милијарди евра депозита, грађани су још веће штедише.

Ипак, пад куповне моћи и све теже наплативи кредити предузећа отварају питање да ли има довољно места за 34 банке, колико их сада послује на српском тржишту.

"Неке мање банке биће продате или ће морати бити припојене неким другим банкама. Напросто, то је нешто што је природан процес, али морам да кажем да би се то догодило и да није било кризе", рекао је Владимир Чупић, директор Хипо Алпе Адриа банке.

Недавне мере Владе око олакшица у отплати кредита и Закон о заштити корисника финансијских услуга клијентима ће омогућити да брже и јефтиније промене банку ако нису задовољни услугом. То ће сигурно појачати конкуренцију међу банкама.

"Да се може очекивати укрупњавање банака то је чињеница, а да ли ће томе допринети најављене мере треба гледати у ширем контексту банака које послују на тржишту у региону", рекао Мирослав Ребић, директор Сосиете Женерал банке.

Последње припајање банка десило се јесенас када се Привредна банка Панчево припојила Поштанској штедионици. После губитака обједињене послују позитивно.

Ипак, прошле године 23 банке у Србији оствариле су профит од 30 милијарди динара, али њих једанаст забележило је минус од пет милијарди динара или 50 милиона евра. Отуда пример Штедионице неће остати усамљен.

"То је нешто што је закономерно и што се догађа и изван граница наше земље и поготово што овде раде ћерке-банке банака из иностранства, и када те централе донесу одлуке то утиче и на наше тржиште. То је реалније него да неке банке оду или буду угашене", рекао је генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

Због кризе, банке су прошле године отпустиле 1.050 запослених, па у банкарском сектору сада ради око 29.000 радника.

Пропадања банака највероватније неће бити јер би то пољуљало цео систем, али да су тешко наплативи кредити многе натерали на губитак који власници неће толерисати, то је извесно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи