Читај ми!

Нови подстицаји пољопривреди

За пољопривредну производњу неопходни су подстицаји да би се постигла стабилност у снабдевању домаћег тржишта основним животним намирницама, рекао министар Душан Петровић. Највише новца из аграрног буџета за субвенционисање камата.

Министар пољопривреде Душан Петровић изјавио је да ће ресорно министарство током године највише новца уложити у субвенционисање камата при узимању пољопривредних кредита.

"Ми нећемо укинути класичне субвенције, али ћемо променити њихову структуру. Потрошићемо много мање новца за субвенције, како бисмо имали више за субвенционисање камата пољопривредних кредита код банака", рекао је Петровић на Новосадском сајму.

Говорећи о кључним мерама аграрне политике, Петровић је, на скупу који је организовало Удружење пољопривредних новинара "Агропрес", навео да ће пољопривредницима у Србији 2011. године на располагању бити јефтини динарски кредити, са годишњом каматном стопом од осам одсто и роком отплате до три године.

"Ми смо издвојили 2,7 милијарди динара за подстицаје и очекујем да на основу тога генеришемо још 400 милиона евра од пословних банака за кредите", рекао је Петровић и додао да, ипак, све зависи од пољопривредника и прерађивачке индустрије. 

Министар је подсетио да је пољопривреда Србије 2010. године остварила друштвени производ вреднан четири милијаде долара, да је реализован извоз пољопривредних и прехрамбених производа од 2,2 милијарде долара и забележен спољнотрговински суфицит од 1,2 милијарде.

"Мислимо да можемо да направимо још више и боље ствари у домаћој пољопривреди. Осмислили смо нови принцип, тако да ћемо ове године променити начин субвенционисања", рекао је министар. 

Петровић је подсетио да је шест кланица и шест млекара из Србије недавно добило одобрење за извоз робе на руско тржиште и да је Млекара Суботица добила дозволу за извоз у Европску унију.

"Много нам упита долази и ван Европе за наше производе и то ми улива оптимизам, јер постоји простор за пласман робе и све зависи од нас", рекао је Петровић и оценио да се не могу направити чуда преко ноћи, али да се може довести тржиште у ред и постићи већа продуктивност.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи